Inne i återvinningshuset slås dock hoppet ur hågen. Än en gång möts jag av hur någon dumpat rubb som stubb i behållarna för brännbart: där ligger glas, tavelramar, stickade tröjor, en täckjacka, gympaskor som ser nya ut, porslin och böcker. Troligen återigen någon anhörig som städat ut efter en gammal släkting och inte orkat åka till återvinningen. Som inte orkat eller inte vetat att bry sig om att sortera rätt för att spara resurser, och pengar för oss som bor kvar i föreningen…

Jag suckar, lyfter lite håglöst på en påse. Ska jag lägga den här personens skit i rätt behållare. En doft av mögel och instängdhet. Ingen syren här inte. Nej, varför ska jag ta rätt på någons annan skit. Någon måtta får det vara. Jag sorterar min kasse med mjölkkartonger, plastlock och VLT och lämnar huset. Ut till hoppet och grönskan igen.

När man läser de 17 globala målen för hållbar utveckling kan man drabbas av hopplöshet. Avskaffa fattigdom och hunger, säkerställa hälsosamma liv för alla i alla åldrar och säkerställa hållbara konsumtions- och produktionsmönster och så vidare! Hur ska det gå till när folk inte ens orkar sopsortera rätt fastän systemen finns i vår välordnade del av världen?

Eller så kan man se de globala målen som en källa till inspiration och hopp!

Det är ändå fantastiskt att FN:s länder har enats om målen. De inger en tro på människans förändringskraft. Med dem som bas kan vi alltid motivera att det finns mer som vi kan göra för att vi tror på framtiden. En arbetsgivare kan rekrytera aktivt för att öka jämställdheten. Kommuner kan prioritera att alla unga ska klara en gymnasieutbildning. Samhället kan göra det ännu enklare för människor att sortera sina sopor. Vi behöver återupprepa igen och igen varför det är så viktigt.

Det går att göra mycket i sin närmiljö för att världen ska komma närmare de globala målen. Det är där Förbundet Agenda 2030 kan göra skillnad, genom att upplysa, inspirera, hjälpa till och vara den hoppfulla kompisen.

Så att våra framtida generationer och fler människor ska känna hopp och få njuta av kommande vårar.

Carin Lidman

Ordförande Förbundet Agenda 2030

Carin lidman 2020

Carin Lidman

Ordförande, Mälarenergi AB

Om Carin: https://fa2030.se/artikel/mot-carin-lidman-ny-ordforande-for-forbundet-agenda-2030