Förbundet Agenda 2030 - när du vill ställa om
Förbundet Agenda 2030 är en ideell förening som påverkat beslutsfattare och stöttat medlemmar inom hållbar utveckling sedan 1994. Mycket har hänt sedan starten, men vikten av en hållbar framtid har aldrig varit mer aktuell än nu.
Globala mål
-
1.
Ingen fattigdom
-
2.
Ingen hunger
-
3.
God hälsa och välbefinnande
-
4.
God utbildning för alla
-
5.
Jämställdhet
-
6.
Rent vatten och sanitet för alla
-
7.
Hållbar energi för alla
-
8.
Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
-
9.
Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
-
10.
Minskad ojämlikhet
-
11.
Hållbara städer och samhällen
-
12.
Hållbar konsumtion och produktion
-
13.
Bekämpa klimatförändringarna
-
14.
Hav och marina resurser
-
15.
Ekosystem och biologisk mångfald
-
16.
Fredliga och inkluderande samhällen
-
17.
Genomförande och globalt partnerskap
Kategorier
Skribenter
Projekt
Artiklar

Turbinbron tiofaldigar lekytor för hotad fiskart
Vid Turbinhuset i centrala Västerås har faunapassagen Turbinbron förbättrat Svartåns ekosystem sedan den färdigställdes år 2019. Fiskar som tidigare varit ovanliga i Svartån, såsom asp, öring och ål, har genom passagen fått möjlighet att ta sig längre upp i ån för lek och för att söka föda. Johan Lind var projektansvarig för Turbinbron, ett arbete i samarbete mellan kraftbolaget Mälarenergi och Västerås kommun. Han är nöjd med utvecklingen som har skett under de senaste fem åren, och ser ljust på faunapassagens framtid.

Mindre asfalt ger starkare träd i staden
Träd som planteras i stadsmiljö kan erbjuda skugga och bidra till en lägre lufttemperatur. För att dessa tjänster ska bli så bra som möjligt är det viktigt att låta asfalten ge plats åt träden, enligt forskning från Göteborgs universitet.

Med naturen som läromästare
Nyfiken på hållbart lantbruk?
Lyssna på eventet om framtidens lantbruk med Stefan Schörling från Hasta gård och Ulf Andersson från Kärrbo Prästgård

En innovation med lycklig knorr
Scans Hållbarhetsgrisen är ett bra exempel på en innovativ idé som resulterade i ett mer ansvarsfullt och hållbart producerat kött som man kan njuta av med gott samvete. Idén föddes vid ett samarbete mellan HKScan och Anders Gunnarsson på Halla gård i Västergötland.

Det innovativa ekolantbruket
Att driva ett ekolantbruk är både en traditionell och innovativ verksamhet. Som lantbrukare måste man hela tiden anpassa sig till nya teknologier, regler och kundkrav samtidigt som det ekologiska fokuset inte får tummas på. Kan vara en svår ekvation, men med listiga innovationer och en stor dos av tålamod så går det att lyckas.

Bioplast påverkar biologiskt liv negativt
Även plast som tillverkas av rörsocker är miljöfarligt. Forskare vid Göteborgs universitet ser att abborrar ändrar sitt beteende när de exponeras för den så kallade bioplasten.
– De borde inte säljas in som ett miljövänligt alternativ till vanlig plast, säger säger Azora König Kardgar, forskare.

Gynnar klimatkompenserande trädplantering lokalbefolkningen?
Att ”plantera träd i Afrika” har blivit ett populärt sätt att kompensera för koldioxidutsläpp. Forskning visar dock att trädplanteringsprojekt ofta lägger för lite fokus på att gynna människorna på plats.

Blåfenad tonfisk återvänder till skandinaviskt vatten
Den blåfenade tonfisken vandrar i Atlanten, och det är förmodligen samma tonfiskar som år efter år återvänder till våra vatten. Det visar forskare som i samarbete med sportfiskare har fångat och märkt blåfenad tonfisk med elektroniska märken.

Har du förbjudna växtskyddsmedel hemma?
Vissa bekämpningsmedel är dödliga för våra små trädgårdsmästare. Andra hotar bina genom att påverka viktiga funktioner som minnet och immunförsvaret eller genom att minska deras tillgång på mat. I oktober 2021 förbjöds flera växtskyddsmedel för användning i trädgård, kolla så du inte har dem i ditt förråd!

Unga skapar pärlband med globala målen i fokus
De vill få fler unga och vuxna att förstå och känna till FN:s 17 globala mål och arbetar hårt i UF-företaget genom att hålla workshops och pärla armband. Dessutom ger de 10 procent av vinsten till UNICEF som kämpar för barns rättigheter världen över.

Letar du efter en gran?
Julen närmar sig med glittrande ljus och för många är det dags att bestämma sig för årets gran. Men vilken gran är bäst, sett ur ett klimatperspektiv?

Trädgårdens guldgruva
Hon är odlaren utan avfall. Möt VafabMiljös miljöinformatör Linda Holtby som på några år gått från novis till att odla i samspel med naturen.

Ny satsning skapar framtidshopp och hållbara innovationer
Vilken roll spelar djuren i en ökad, hållbar och lönsam livsmedelsproduktion i Sveriges regioner?
Med en finansiering på 48 miljoner från det statliga forskningsrådet Formas ska den nya centrumbildningen om djurens roll i livsmedelssystemet ge svaren.

Når vi målen med Agenda 2030?
Hur lever vi i Västmanlands län upp till de globala målen enligt Agenda 2030? Vilka är våra styrkor och vilka är våra utmaningar? Länsstyrelsen har tagit fram en regional nulägesanalys av Agenda 2030 i Västmanlands län som visar på läget.

Naturligtvis- din vägvisare ut i naturen
Alla känner sig inte trygga i naturen och alla vet inte vilka rättigheter och skyldigheter som krävs för ett varsamt samspel med naturen. Det vill Frida och Anna ändra på.
