Artiklar

Shutterstock 2250462715

Så kan plastberget från sjukvården återvinnas

Engångsartiklar som handskar, blodpåsar och operationsutrustning skapar idag enorma mängder avfall inom sjukvården. Problemet har vuxit, och det finns idag få metoder för att återvinna dessa material. Men forskare på Chalmers har nu visat att det går att återvinna blandat sjukvårdsavfall på ett säkert och effektivt sätt, genom en ny teknik som omvandlar materialet till byggstenar för ny plast.

Shutterstock

Ny forskning kan förbättra arbetsmiljön i världens textilfabriker

Forskare på MDU har utvecklat ett AI-styrt sensorsystem som mäter textilarbetares stress och hälsa. Systemet har utvecklats i samarbete med ett universitet i Bangladesh för att kunna användas inom textil- och klädindustrin i Asien, där svenska företag som till exempel HM, KappAhl och Lindex är verksamma. Målet är både att öka värdekedjan hos företagen och förbättra arbetsmiljön för textilarbetarna.

Detalj ur Katja Petterssons skiss for Satra delprojekt 1 Bullervall Katja Pettersson Bildupphovsratt 2023

Strålande tider för Sätra – får solskulpturer

I ett unikt samverkansprojekt möts forskning, konst och hållbar stadsutveckling och bjuder in till en workshop arrangerad av Västerås stad, Västerås konstmuseum och MDU i Västerås nya hållbara stadsdel Sätra. Syftet är att öka kunskapen om hur solceller fungerar i praktiken och skapa skulpturer som består av både solceller och andra material.

Johan Lind

Turbinbron tiofaldigar lekytor för hotad fiskart

Vid Turbinhuset i centrala Västerås har faunapassagen Turbinbron förbättrat Svartåns ekosystem sedan den färdigställdes år 2019. Fiskar som tidigare varit ovanliga i Svartån, såsom asp, öring och ål, har genom passagen fått möjlighet att ta sig längre upp i ån för lek och för att söka föda. Johan Lind var projektansvarig för Turbinbron, ett arbete i samarbete mellan kraftbolaget Mälarenergi och Västerås kommun. Han är nöjd med utvecklingen som har skett under de senaste fem åren, och ser ljust på faunapassagens framtid.

1786x1004 robert

Uponor i Virsbo först i Sverige med en koldioxidneutral fabrik

Uponors fabrik i Virsbo har som första fabrik i Sverige uppnått fullständig koldioxidneutralitet i sin verksamhet. Tidigare har ett liknande initiativ genomförts vid fabriken i Nastola, Finland.