
Nu är det dags att rädda en semla
Den 21:a februari är det fettisdagen, även kallad semmeldagen. En viktig inkomstdag för hantverksbagerierna.
Den 21:a februari är det fettisdagen, även kallad semmeldagen. En viktig inkomstdag för hantverksbagerierna.
Utsläpp från kopparbaserade båtbottenfärger är ett välkänt miljöproblem. Hela 40 procent av tillförseln av koppar till Östersjön kommer därifrån. Detta sker helt i onödan, visar en ny studie från Chalmers.
Två nya forskarskolor på Mälardalens Universitet ger ökad kompetens och expertis av strategisk betydelse för den svenska tillverkningsindustrin
Genom att skicka ljus in i en vattendroppe skapas effekter som är analogt med det som sker i en atom. Detta kan hjälpa att förstå hur en atom fungerar, skriver forskare från Göteborgs universitet i en ny vetenskaplig artikel.
Ukrainakris, coronakris, energikris, regeringskris, migrationskris och klimatkris. Listan kan göras lång över samtidens kriser. Är de fler idag än förr? Ja, på sätt och vis, menar historikern David Larsson Heidenblad som också pekar ut risker med fortsatta krisrekord 2023.
Arbetslivet genomgår en stor förändring. Både genom den digitala omställningen och genom övergången från traditionella arbetssätt och arbetsplatser till hybrida arbetssätt och kontor. Nu studerar forskare vid Mälardalens universitet (MDU) detta fenomen i projektet TheO – ”The Extended Office” eller ”Det utsträckta kontoret”.
Utbudet av livsmedel som baseras på växtprotein för att ersätta kött har ökat kraftigt i takt med att allt fler väljer en växtbaserad kost. Samtidigt finns många utmaningar när det gäller produkternas näringsvärde. En studie från Chalmers visar nu att många av de köttsubstitut som säljs i Sverige redovisar ett högt innehåll av järn – men i en form som inte kan tas upp av kroppen.
Sverige har goda förutsättningar att utveckla produktion och förädling av sjömat. Men det krävs ökade satsningar på näringen
– Nya rätter av sjömat som tång av olika slag, sjöpung eller musselfärs är bra för hälsan, välmåendet och livsmedelsförsörjningen, menar Kerstin Eriksson, Sweden Food Arena.
Nu har nio lärosäten i Sverige gemenast tagit fram nätbaserade utbildningar för att stödja samhällets klimatomställning. Samtliga utbildningar är tillgängliga för alla, kräver inga särskilda förkunskaper och är helt kostnadsfria.
Uppstickaren Sproud vill driva på skiftet mot ett mer växtbaserat livsmedelsystem med sin ärtproteinbaserade mjölkprodukt. Yngre generationen är redan inne på skiftet, men det behövs fler.
Hur ska vi känna inför klimatförändringarna? Är det okej att njuta av varmare somrar, trots att de är resultatet av klimatförändringar? Bör vi skämmas när vi tar flyget? Är ångest en överdriven eller en rationell reaktion på klimatkrisen?
Uppvärmningen i Europa under sommarhalvåret går betydligt snabbare än temperaturökningen för jorden som helhet. Som en konsekvens av mänskliga utsläpp av växthusgaser har klimatet också blivit torrare, framför allt i södra Europa. En utveckling som leder till värre värmeböljor och ökad risk för bränder. Det visar en ny studie av forskare vid Stockholms universitet publicerad i tidskriften Journal of Geophysical Research – Atmospheres.
Utsläppen av växthusgaser från svensk konsumtion minskade med drygt ett ton per person under pandemiåret 2020, visar ny statistik från SCB. Minskningen från hushållens konsumtion berodde till störst del på färre transporter.
Att Northvolt letar efter nya hållbara lösningar inom batteriproduktionen lokalt är inget nytt. Men när det gäller företagets totala hållbarhetsarbete är det bara en del. Nu vill Northvolt se en ändring på det, och sätter Västerås på kartan som "campus" för forskning, tillverkning av batterier och återvinning.
Många västeråsare är oroliga för vinterns elräkningar och det finns därför anledning att se över sin elförbrukning.
– Jag tycker att man, oavsett boendeform, bör vara medveten om att det finns en risk för att elen blir många gånger dyrare under hösten och i vinter. Nu gäller det att vi är smarta och inte använder mer el än vi verkligen behöver, säger Eric Johansson, sakkunnig energi på Mimer.
I ett unikt pilotprojekt mellan bioteknikföretaget Volta Greentech, dagligvarukedjan Coop och livsmedelsbolaget Protos säljs nu världens första metanreducerade nötkött i utvalda Coop-butiker.