Retuna 3

Bild: Lotta Görling

Där skräp blir till guld

ReTuna Återbruksgalleria som invigdes hösten 2015 i Eskilstuna har etablerat sig som ett populärt besöksmål. Här kan du hitta både det ena och det andra.

Allt från uppsnyggade märkeskläder och omgjorda möbler till giftfria leksaker och renoverade datorer och sportsaker.

Återvinningscentralen som hänger ihop med gallerian fungera som en vanlig återvinningscentral, förutom att den har en stor uppsamlingsplats där det enkelt och smidigt går att lämna saker som på olika sätt går att återanvända. Sakerna slussas vidare och fördelas till gallerians butiker. Butikerna har egna verkstäder där sakerna rengörs, putsas och görs om för att sedan säljas.

– Vår grundtanke med ReTuna är väldigt enkel, vi ska rädda jorden. För att göra det måste vi minska avfallet. Allt utgår från en cirkulär ekonomi där återvinningscentralen hänger samman med den kommersiella verksamheten och de som kan ha användning av föremålen. Butiksägarna är egna företagare som sätter sina egna priser, bland annat utifrån hur mycket arbete som lagts ner på föremålen, förklarar Anna Bergström som är centrumledare på ReTuna Återbruksgalleria.

Efter att Eskilstunas kommunstrateg skickat en text om ReTuna Återbruksgalleria till en brittisk bloggare blev det ett massivt internationellt genomslag.

-Över en natt fick vi ett enormt gensvar och intresset från Frankrike, Australien och Japan har varit stort. Vi visste att vi var först i Sverige med vårt koncept, men nu har vi förstått att vi förmodligen även är först i världen, säger Anna.

I samma byggnad som ReTuna Återbruksgalleria driver Eskilstuna Folkhögskola sin ettåriga utbildning Recycle Design – Återbruk. I fikarummet samlas gärna besökare och ministrar för att prata om cirkulär ekonomi och hållbarhet. Idag fanns klimatminister och vice statsminister Isabella Lövin på plats.

– I dagens invanda mönster, med en allt hetsigare konsumtion av nytillverkade varor behöver vi hitta system för att ge saker ett andra och ett tredje liv, säger Isabella Lövin.

I år firar utbildningen 10 år, och den största skillnaden från start är att då viste ingen om vad återbruk var, idag är det ett självklart begrepp med återbruk. Utanför skolans fönster går det att se rampen där det fortfarandes slängs oerhört mycket. Allt från stora furumöbler till metallskrot, elektronik och prylar som ingen längre vill ha.

– Ibland blir man förtvivlad när man ser viken överkonsumtion vi hamnat i, undrar om det någonsin kommer att ta slut, säger Kerstin Odin, elev på utbildningen.

Kerstin har använt sig av plastpåsar från mataffären och skapat hållbara skålar. Utav förbrukade cykelslangar har hon sytt ett bokomslag. En annan elev har tillverkat mobilfodral.

Retuna 2

I byggnaden hålls olika event, alla med syftet att höja kunskapsnivån kring miljöpåverkan. Det kan vara allt från klädbytardagar och workshop till föreläsningar och biokvällar. För eleverna på skolan handlar det just nu om en utställning Mönster som snart ska genomföras.

– Vi har arbetat med eget tryck på olika material som vi nu ska använda, det är oerhört roligt att få lära sig om de olika materialen vi arbetar med, säger eleven Tilda Forsmark.

Hennes favorit material hittills har varit textil där hon skapade en klänning av gamla jeans och när de arbetade med trä. Då skulle de tillverka en möbelhybrid av två möbler.

– Vi börjar allltid med en ordentligt genomgång av materialet, hur det är uppbyggt, var det kommer ifrån och hur det kan se ut och sedan är det fritt fram att själv börja använda. Man behöver inte vara rädd för att misslyckas, det är bara att börja om.

Kreativiteten är hög och i klassrummet finns nygjorda klänningar som från början varit andra plagg, omgjorda möbler som fyller fler funktioner än att just bara vara en möbel. ReTuna är ett centrum för lärande om återvinning och återbruk. Men mest av allt är det en fantastisk plats för ett vinnande koncept, en cirkulär ekonomi med extra fin design.