
Nu är det dags att rädda en semla
Den 21:a februari är det fettisdagen, även kallad semmeldagen. En viktig inkomstdag för hantverksbagerierna.
Den 21:a februari är det fettisdagen, även kallad semmeldagen. En viktig inkomstdag för hantverksbagerierna.
Utsläpp från kopparbaserade båtbottenfärger är ett välkänt miljöproblem. Hela 40 procent av tillförseln av koppar till Östersjön kommer därifrån. Detta sker helt i onödan, visar en ny studie från Chalmers.
Genom att skicka ljus in i en vattendroppe skapas effekter som är analogt med det som sker i en atom. Detta kan hjälpa att förstå hur en atom fungerar, skriver forskare från Göteborgs universitet i en ny vetenskaplig artikel.
Inte nöjd med julklapparna? Det du skickar i retur slängs förmodligen. För e-handelsföretag är det billigare att slänga än att sälja igen.
Generation Greta och Generation Bianca är två tydliga motpoler för dagens unga, där den ena står för noll konsumtion och den andra för maximal konsumtion. I Västerås har vi i stället Smilla Carlsson, som med eftertänksamhet, kreativitet och hållbarhet sätter modet- och dess konsumtionsmönster i fokus.
Det finns ett stort behov av ökad spårbarhet: för ökad livsmedelssäkerhet, förbättrat och förenklat produktionssystem samt möjligheten att berätta produktens fulla historia, menar Cecilia Ryegård, grundare av Foodchain by blockchain.
Är du nyfiken på hur du kan skapa din egen hemakvaponi, och samtidigt undvika att göra egna misstag? Då har det nu kommit en handbok just för dig.
En fråga som ofta hamnar i skymundan är kopplingen mellan jämställdhet och miljö. Detta trots att jämställdhet pekats ut som ett av FN:s globala mål för hållbar utveckling. Hur jämställda vi är påverkar i själva verket också andra frågor som just klimat, miljö och ekonomi.
Alla har vi varit där, i rensartagen. När högarna med utrensande saker växer i kapp med nöjdheten inombords. Tills man inser att högarna behöver både sorteras och köras till återbruket. Då är det lätt att misströsta och tycka att idéen som var så bra från början inte längre är en bra idé. Men som tur är det tur det finns alternativa lösningar.
Hampa har använts sedan medeltiden för att göra rep, segel och andra textilier. Faktum är att hampa dominerade världens textilproduktion fram till 1820-talet när bomull introducerades i stor skala
Att äta alger har väl mest förknippats med sushirullar och det japanska köket, men på bondgården ”Tre bönder” utanför Eskilstuna äter nu 17 köttdjur foder med tillskott av röda alger.
Minskat matsvinn är bra för planeten, men det får också oväntat stora effekter för plånboken. Nötkött bidrar till vår klimatpåverkan, men ett annat stort problem är själva matsvinnet. Att den maten vi lagar beräknas stå för omkring en fjärdedel av vår klimatpåverkan och bara genom att slänga mindre mat kan vi alltså snabbt minska vårt klimatavtryck.
De vill få fler unga och vuxna att förstå och känna till FN:s 17 globala mål och arbetar hårt i UF-företaget genom att hålla workshops och pärla armband. Dessutom ger de 10 procent av vinsten till UNICEF som kämpar för barns rättigheter världen över.
Karin Bodin på Polarbröd hade länge närt en dröm om att göra saker tillsammans med andra. Att kombinera deras 100-åriga erfarenhet av innovation inom bröd med andra innovativa företag i regionen.
Det har aldrig varit billigare att köpa kläder, mat och hemelektronik. Vi handlar oss ur finanskriser och skilsmässor. Vi handlar oss genom dagarna. Och vi behöver många gånger inte ens lämna hemmet.
Med projektet Omställning Västmanland ska Region Västmanland stötta länets företag att integrera hållbarhet i sina verksamheter.
– Min passion är att ta forskningsresultat från universiteten och anpassa dem till industriprodukter med miljömässigt hållbara produktionsmetoder, säger Arwa Mustafa, forskare och entreprenör.