Förbundet Agenda 2030 - när du vill ställa om
Förbundet Agenda 2030 är en ideell förening som påverkat beslutsfattare och stöttat medlemmar inom hållbar utveckling sedan 1994. Mycket har hänt sedan starten, men vikten av en hållbar framtid har aldrig varit mer aktuell än nu.
Globala mål
-
1.
Ingen fattigdom
-
2.
Ingen hunger
-
3.
God hälsa och välbefinnande
-
4.
God utbildning för alla
-
5.
Jämställdhet
-
6.
Rent vatten och sanitet för alla
-
7.
Hållbar energi för alla
-
8.
Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
-
9.
Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
-
10.
Minskad ojämlikhet
-
11.
Hållbara städer och samhällen
-
12.
Hållbar konsumtion och produktion
-
13.
Bekämpa klimatförändringarna
-
14.
Hav och marina resurser
-
15.
Ekosystem och biologisk mångfald
-
16.
Fredliga och inkluderande samhällen
-
17.
Genomförande och globalt partnerskap
Kategorier
Skribenter
Projekt
Artiklar

Fagersta i topp tre
Närmare var tredje person med en anställning i Sverige har högst 15 minuters cykelavstånd till jobbet, visar en ny analys från SCB med statistik om samtliga kommuner i landet.

Strålande tider för Sätra – får solskulpturer
I ett unikt samverkansprojekt möts forskning, konst och hållbar stadsutveckling och bjuder in till en workshop arrangerad av Västerås stad, Västerås konstmuseum och MDU i Västerås nya hållbara stadsdel Sätra. Syftet är att öka kunskapen om hur solceller fungerar i praktiken och skapa skulpturer som består av både solceller och andra material.

Eskilstuna kommuns starka nätverk för klimatomställning växer
Över 150 företagare, innovatörer och samhällsaktörer samlades på Mälardalens universitet med ett gemensamt mål – driva på klimatomställningen i Eskilstuna kommun.

Mindre asfalt ger starkare träd i staden
Träd som planteras i stadsmiljö kan erbjuda skugga och bidra till en lägre lufttemperatur. För att dessa tjänster ska bli så bra som möjligt är det viktigt att låta asfalten ge plats åt träden, enligt forskning från Göteborgs universitet.

#Taettklivframåt - en del av Omställning Västerås
Under Omställningsveckan fanns ett arrangemang där man fick promenera med nya bekanta, några man redan kände eller gå ensam - för en bättre framtid.

MUSIK var en del av Omställningsveckan 2023
Under Omställningsveckan hade man möjlighet att lyssna på Västerås Sinfonietta: Naturens toner.

Med naturen som läromästare
Nyfiken på hållbart lantbruk?
Lyssna på eventet om framtidens lantbruk med Stefan Schörling från Hasta gård och Ulf Andersson från Kärrbo Prästgård

Så gör du kemikaliesmarta halloween-val
En undersökning från Kemikalieinspektionen visar att flera halloweenartiklar innehåller högre halter av farliga ämnen än vad lagen tillåter.

Infrastrukturutveckling - nyckeln till att klimatanpassa samhället
För att möta de pågående utmaningarna från klimatkrisen krävs en omfattande förnyelse och stärkning av den kommunala infrastrukturen för gator, vatten och sanitetssystem. Pär Blomkvist, docent och universitetslektor i industriell ekonomi vid Mälardalens universitet, utforskar kopplingen mellan historisk infrastrukturutveckling och samhällets förmåga att anpassa sig till klimatkrisens påverkan.

Även svagt trafikbuller orsakar sämre arbetsprestation
I den snabbt ökande förtätningen av våra städer bygger vi i omedelbar närhet till vägar och trafikleder, mark som för bara ett decennium sedan ansågs otänkbar att bebygga. Att buller kan vara negativt för människors hälsa är känt, men ny forskning från Chalmers visar att koncentrationsförmågan kan påverkas betydligt av trafikbuller på så låg nivå som 40 decibel – vilket motsvarar en vanlig bakgrundsljudnivå i exempelvis kontorsmiljöer och kök.

Forskare har kartlagt kunskapsluckorna för en övergång till förnybar energi
En grupp med över 60 internationella forskare har samarbetat intensivt under 18 månader för att identifiera kunskapsluckor och möjligheter för en övergång till förnybar energi i utvecklingsländer. Resultatet blev en forskningsagenda som kan vägleda såväl finansiärer som forskare var det finns störst behov av mer kunskap.

Livsmedel i butik har stigit mer i pris än en utelunch senaste året
En dagens lunch på restaurang har blivit billigare i förhållande till att handla mat i butik det senaste året. Men sett över hela 2000-talet har en utelunch ökat mer i pris än både livsmedel och den allmänna prisutvecklingen i Sverige, visar en ny sammanställning från SCB.

Mest plastskräp på våra stränder
Nu släpps den första delrapporten från medborgarforskningsprojektet Plastexperimentet, där barn, unga och intresserad allmänhet deltar.

Nu är den har, nya plattformen för samåkning
“Tillsammans” är ledordet när flera föreningar och offentliga aktörer släpper en helt ny samåkningsplattform. Idén är enkel: mer samåkning och minskade utsläpp - via föreningslivet.

Två nya forskarskolor ger kunskap för svensk industri
Två nya forskarskolor på Mälardalens Universitet ger ökad kompetens och expertis av strategisk betydelse för den svenska tillverkningsindustrin

Lysande vattendroppe blir modell för atomer
Genom att skicka ljus in i en vattendroppe skapas effekter som är analogt med det som sker i en atom. Detta kan hjälpa att förstå hur en atom fungerar, skriver forskare från Göteborgs universitet i en ny vetenskaplig artikel.