Förbundet Agenda 2030 - när du vill ställa om

Förbundet Agenda 2030 är en ideell förening som påverkat beslutsfattare och stöttat medlemmar inom hållbar utveckling sedan 1994. Mycket har hänt sedan starten, men vikten av en hållbar framtid har aldrig varit mer aktuell än nu. ⁠

Detalj ur Katja Petterssons skiss for Satra delprojekt 1 Bullervall Katja Pettersson Bildupphovsratt 2023

Strålande tider för Sätra – får solskulpturer

I ett unikt samverkansprojekt möts forskning, konst och hållbar stadsutveckling och bjuder in till en workshop arrangerad av Västerås stad, Västerås konstmuseum och MDU i Västerås nya hållbara stadsdel Sätra. Syftet är att öka kunskapen om hur solceller fungerar i praktiken och skapa skulpturer som består av både solceller och andra material.

Kossa

Med naturen som läromästare

Adobe Stock 51687662

Infrastrukturutveckling - nyckeln till att klimatanpassa samhället

För att möta de pågående utmaningarna från klimatkrisen krävs en omfattande förnyelse och stärkning av den kommunala infrastrukturen för gator, vatten och sanitetssystem. Pär Blomkvist, docent och universitetslektor i industriell ekonomi vid Mälardalens universitet, utforskar kopplingen mellan historisk infrastrukturutveckling och samhällets förmåga att anpassa sig till klimatkrisens påverkan.

Citybild

Även svagt trafikbuller orsakar sämre arbetsprestation

I den snabbt ökande förtätningen av våra städer bygger vi i omedelbar närhet till vägar och trafikleder, mark som för bara ett decennium sedan ansågs otänkbar att bebygga. Att buller kan vara negativt för människors hälsa är känt, men ny forskning från Chalmers visar att koncentrationsförmågan kan påverkas betydligt av trafikbuller på så låg nivå som 40 decibel – vilket motsvarar en vanlig bakgrundsljudnivå i exempelvis kontorsmiljöer och kök.

Adobe Stock 567009596

Forskare har kartlagt kunskapsluckorna för en övergång till förnybar energi

En grupp med över 60 internationella forskare har samarbetat intensivt under 18 månader för att identifiera kunskapsluckor och möjligheter för en övergång till förnybar energi i utvecklingsländer. Resultatet blev en forskningsagenda som kan vägleda såväl finansiärer som forskare var det finns störst behov av mer kunskap.

Se fler artiklar