Förbundet Agenda 2030 - när du vill ställa om
Förbundet Agenda 2030 är en ideell förening som påverkat beslutsfattare och stöttat medlemmar inom hållbar utveckling sedan 1994. Mycket har hänt sedan starten, men vikten av en hållbar framtid har aldrig varit mer aktuell än nu.
Globala mål
-
1.
Ingen fattigdom
-
2.
Ingen hunger
-
3.
God hälsa och välbefinnande
-
4.
God utbildning för alla
-
5.
Jämställdhet
-
6.
Rent vatten och sanitet för alla
-
7.
Hållbar energi för alla
-
8.
Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
-
9.
Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
-
10.
Minskad ojämlikhet
-
11.
Hållbara städer och samhällen
-
12.
Hållbar konsumtion och produktion
-
13.
Bekämpa klimatförändringarna
-
14.
Hav och marina resurser
-
15.
Ekosystem och biologisk mångfald
-
16.
Fredliga och inkluderande samhällen
-
17.
Genomförande och globalt partnerskap
Kategorier
Skribenter
Projekt
Artiklar

Mångbruk ska skapa hållbar framtid för skogen
Erik Hjärtfors har levt med och i skogen i hela sitt liv. Han brinner för att fler - liksom han - ska se mångbruk på gårdsnivå som en framtid. Det ligger i linje med den cirkulära ekonomin och ett socialt och ekonomiskt hållbart liv på landsbygden.

Social hållbarhet i stadsutveckling
Ekologisk och ekonomisk hållbarhet är enkelt att mäta - men den sociala hållbarheten tappas ofta bort i långa byggprojekt.

Tips på fördjupande läsning i bloggvärlden
Är du sugen på att göra en så kallad “klimatbantning”, det vill säga mäta ditt klimatavtryck och bli lite lättare?

DEL FEM: Zero Waste
Jag är fortfarande en tungviktare för klimatet. Jag har skruvat på konsumtionsbeteendet, men gör fortfarande lika diskreta klimatavtryck som en flock elefanter gör på gräset de springer över på savannen.

Mat på gammalt vis föds på nytt
eko-ring, Bondens marknad och Eldrimner är några exempel på marknader där bönder och konsumenter möts direkt. De senaste tio åren har intresset för lokalt producerad mat ökat.

Lan är klimatrebell: “Målet är att bli arresterad”
Det var när 22-åriga Lan Pham från Helsingborg började studera på universitet som hon insåg allvaret med klimatkrisen. Efter att ha försökt påverka genom föreningslivet tappade hon sugen - och valde civil olydnad.

DEL FYRA: Zero Waste
Lite, vill inte ha mer - om njutningen med att döstäda. Det ligger nog något bakom ordspråket “mycket vill ha mer”. För mig har det blivit tvärtom.

Med kroppen som transportmedel – Malin har hittat sin hållbara hälsa
Malin Lundskog från Göteborg var både utmattad och deprimerad men lyckades vända skutan. Nu har hon funnit balansen och kallar sin hälsofilosofi för hållbar – bra grejer för både kropp och klimat.

DEL TRE: Zero Waste, något ligger och stinker i badrummet
I en Zero Waste-omställning gör kvinnors anpassning till mannens vilja sig väldigt påmint. Patriarkatet ligger och stinker i avloppen. Under de senaste månadernas avfallsbantning av badrummet har jag förvandlats till... en man.

DEL TVÅ: Zero Waste, i köket
Låt oss tala om det svåra i att göra färre val Det kan låta som en motsägelse men sanningen är att samhället är så fullt av valmöjligheter att det blir en stor ansträngning att begränsa sig själv.

DEL ETT: Zero Waste
Jag ska sluta sopsortera – för miljöns skull! Tanken slog mig när jag för hundrade gången i ordningen svor i köket över att återvinningskärlen tar upp yta som jag vill ha till annat.

Engagemanget imponerade på Gröna Draken-dagen
Framtidshopp, hållbarhet, urbanisering, globalisering och praktiska tips.