I Stock 117148506

DEL FYRA: Zero Waste

Lite, vill inte ha mer - om njutningen med att döstäda. Det ligger nog något bakom ordspråket “mycket vill ha mer”. För mig har det blivit tvärtom.

Minimerad konsumtion har lett till att jag känner mindre behov av att äga, och vardagen blir lättare på så många sätt.

Det här började egentligen innan mitt Zero Waste-projekt startade vid årsskiftet. För två år sedan gjorde jag en rejäl rensning i sovrummet. Lämnade flera säckar kläder, gardiner och dukar till Myrorna och slängde uttjänta plagg. Under det gångna året har jag gjort det igen, fast det gick mycket snabbare den här gången.

Mitt mål är att begränsa antalet lakan, byxor, klänningar, handdukar, underkläder - allt i garderoben ska ner till ett minimum. Och nej - jag har inte hämtat inspiration till detta från japanska organiseringsgurun Marie Kondo. Min inspirationskälla heter Margareta Magnusson och hon har i hela sitt liv praktiserat så kallad “döstädning”, ett begrepp som blev till en succébok för två år sedan, när Margareta var 82 år. Döstädning har inte så mycket med död att göra, sade författarinnan i en intervju med Allas 2017. Dö är ett positivt tilläggsord på städning precis som dö kan vara på ordet kul, eller kär. Dökul. Dökär. Margareta Magnusson har organiserat bort saker systematiskt och gjort det till en livsstil. Hon undviker exempelvis dubbletter. Varför ha två brickor när man bara behöver använda en? Marie Kondo och Margareta Magnusson har flera saker gemensamt. Saker som inte ger sinnesfrid ska rationaliseras bort. Det betyder inte att hemmet är “vitt och fräscht”. Margareta har grejer, men inget överflöd. Visst har “dö” lite med döden att göra också. Margaretas döstädning kommer att göra det lättare för hennes efterlevande när hon går bort.

Margreta

Margareta Magnusson, författare till boken: Döstädning, ingen sorglig historia.

Jag hatar egentligen att städa och diska, men att konsumera färre saker innebär att det blir lättare att göra ett systemskifte i hemmet även på ordningsfronten. Det är ju inte bara dåligt för klimatet att överkonsumera som vi gör, det pluggar igen våra hem som blir så svårmanövrerade att de till slut kraschar. Jag sätter mig inte på några höga hästar ska ni veta, jag är en oerhört lat och slarvig person som får kämpa mot hjärnan varje gång jag till slut måste klättra över diskberget i köket eller klädhögen i sovrummet. Men jag ser ljuset i tunneln. Tack Margareta Magnusson och Zero Waste!

Reflektioner om döstödning:

Reflektioner om döstödning:

- Varför ha en massa sängkläder? Jag (som är ett ensamhushåll) sparade två uppsättningar sängkläder plus ett extra lakan. Ett småtrasigt lakan och två kökshanddukar sparas och används som fönster- och spegelputsare.

- Länge sedan jag handlade kläder, använder det jag har. När det blir dags att shoppa nytt igen ska jag satsa på en så kallad kapselgarderob - det betyder ett mindre antal kvalitetsplagg som alla passar med varandra.

“Fönstershoppar” ett tag till i bildappen Pinterest.

-Döstädning går utmärkt att tillämpa även på skafferi. Det är SKÖNT att slänga pastapaket med bäst före-dag 2010!