
Kvinnliga doldisar lyfts fram i eget lexikon
Kvinnor har bidragit till många samhällsförändringar, men deras insatser kan ha fallit i glömska. Det ville forskare ändra på genom att låta 2000 historiska kvinnor ta plats i ett lexikon.
Kvinnor har bidragit till många samhällsförändringar, men deras insatser kan ha fallit i glömska. Det ville forskare ändra på genom att låta 2000 historiska kvinnor ta plats i ett lexikon.
Sand mellan tårna, härliga hotellfrukostar - och barn som är till salu?
Arbetslivet genomgår en stor förändring. Både genom den digitala omställningen och genom övergången från traditionella arbetssätt och arbetsplatser till hybrida arbetssätt och kontor. Nu studerar forskare vid Mälardalens universitet (MDU) detta fenomen i projektet TheO – ”The Extended Office” eller ”Det utsträckta kontoret”.
Vägar framåt vänder sig till unga vuxna i Hallstahammar som varken arbetar eller går i skolan. Under projektets två år har 55 ungdomar i Hallstahammar fått hjälp att hitta tillbaka till ett socialt sammanhang, till skolan och i förlängningen till arbete. Nu fortsätter satsningen.
Hösten 2017 briserade #metoorörelsen över världen. Just nu studerar forskare vilken effekt rörelsen har haft i Sverige. En slutsats är att sexuellt våld mot kvinnor erkänns som ett strukturellt problem och att det finns en känsla av ökad rättvisa efter #metoo. Samtidigt är det oklart om det faktiskt sker färre sexuella trakasserier idag.
De vill få fler unga och vuxna att förstå och känna till FN:s 17 globala mål och arbetar hårt i UF-företaget genom att hålla workshops och pärla armband. Dessutom ger de 10 procent av vinsten till UNICEF som kämpar för barns rättigheter världen över.
Det digitala livet är överallt. Det kan man konstatera i Svenskarna och internet, en årlig undersökning från Internetstiftelsen. Årets rapport visar ett land där digitala tjänster ofta blivit det normala alternativet, och där internet har en given plats i både arbete och fritid.
Tryggheten har ökat liksom utomhusaktiviteterna efter skolan och på helger. Skärmtiden har minskat, så också den upplevda stressen och nedstämdheten.
Hur lever vi i Västmanlands län upp till de globala målen enligt Agenda 2030? Vilka är våra styrkor och vilka är våra utmaningar? Länsstyrelsen har tagit fram en regional nulägesanalys av Agenda 2030 i Västmanlands län som visar på läget.
Ikväll träffas över 4 000 barn och ungdomar i vårt läns 600 idrottsföreningar för att träna och/eller tävla. En förutsättning för aktivitet och rörelse är att det finns en plats att vara på. Det är på planen, i hallen, skaterampen eller spåret som idrott utövas. Det är där vi möts, kämpar, skrattar och bygger relationer med målet att idrotta hela livet. Har vi ingenstans att vara blir det ingen idrott.
Att pandemin förändrar och omformar våra vanor både privat och i arbetslivet är ett faktum. Men går det att hitta positiva effekter av förändringarna? Ja, ett förändrat transportbehov bland annat.
Uteblivna arrangemang, tomma publikläktare och en pandemi som sätter omgivningen i gung. Då är det extra skönt att hålla i det vardagliga. Att oavsett motstånd få vara en del av laget, att ha en given plats i föreningen och att få drömma lika stort på lika villkor som alla andra.
Studieförbundet Vuxenskolan Västmanland - med plats för nytänkande
25 år har gått sedan första numret av Gröna Draken kom ut. Men nu när en grön tidningsdrake behövs mer än någonsin ska den läggas ner.