Jimmie 2 9

Från vd för ett internationellt webbhotell till planetskötare

Alla har vi varit där, i rensartagen. När högarna med utrensande saker växer i kapp med nöjdheten inombords. Tills man inser att högarna behöver både sorteras och köras till återbruket. Då är det lätt att misströsta och tycka att idéen som var så bra från början inte längre är en bra idé. Men som tur är det tur det finns alternativa lösningar.

För Jimmie Eriksson, som driver företaget Återbruksbilen är rensandet basen i hans affärsidé. Återbruksbilen är en tjänst som hämtar saker hemma hos dig som ska till återbruket. Du kan vara prenumerant eller beställa tjänsten för enstaka hämtningar.

– Vi kan till exempel ta hand om det material som inte ska användas under en renovering, sortera det och köra det till återbruket så den som renoverar kan fokusera på att renovera. Eller hämta skräp, grovavfall, möbler, vitvaror och trädgårdsavfall åt privatpersoner och företag. Är det saker som fungerar så har vi ett samarbete med Västerås stadsmission så det kan bli till nytta för någon annan, säger Jimmie.

Affärsidén föddes när Jimmie var på återbruket en dag och hamnade mitt i ett bråk.

– När de började munhuggas och gå vilt till mellan containrarna så tänkte jag att det borde finnas en tjänst för upphämtning av saker som ska till återbruket. Så att hetlevrade personer med kort stubin kunde hålla sig därifrån. Men inte bara för att rädda återbruken från hetlevrade personer utan även för att ge möjligheter till alla att lämna saker till återbruket, även de som inte har tillgång till bil eller släp.

Tanken på en tjänst som kunde gynna fler växte till en affärsplan som sjösattes. Det landade helt rätt, och i dag skulle det behövas två Återbruksbilar för hinna med.

– Det stämmer, i dag täcker vi stora delar av Mälardalen men efterfrågan från fler orter växer, säger Jimmie.

Jimmie 2 2

-Jag brukar gå under namnet sopgubbe hemma, det namnet bär jag med stolthet, säger Jimmie Eriksson, Återbruksbilen.

Återbruksbilen utgår från Västerås och hämtar i Enköping, Eskilstuna, Köping, Hallstahammar, Surahammar och Sala. Men även Heby, Stockholm och Strängnäs. Det mesta som fylls upp i bilarna är möbler, övervägande sängar och soffor när det sker hämtning från privatpersoner. Efter julen däremot fylldes bilen av julgranar.

– Vi dubblerade antalet granar från året innan, det verkar vara ett lyckat koncept. Vem vill inte slippa få bilen fylld med granbarr?

Tyngre saker att bära blev det när de fick ett uppdrag att hämta säckar med betong från ett bygge i Stockholm, på andra våningen utan hiss.

– Ja, då fick vi slita. 38 säckar tar på krafterna, tur att jag har starka kollegor med mig, säger Jimmie.

Det är en betydlig skillnad på arbetsuppgifterna i dag jämfört med tidigare för Jimmie.

– Jag hade ett stort ansvar för ett internationellt webbhotellmed personal i både Sverige, Norden och Europa. Idag är vi ett par praktikanter och timanställda där bilen får vara både kontor och verktyg.

När han startade företaget så fanns en idé på att samtidigt vårda och sälja saker vidare som han fick till skänks.

– Vi öppnade en butik vid Slakteriet i Västerås, men det var nog för tidigt. Vi var ju nästan aldrig på plats utan hämtade leveranser hos personer, vilket gjorde att öppettiderna blev lidande och kunderna fick svårt att ta del av utbudet. Men jag tror fortfarande på idéen, inte minst när jag ser så mycket fina saker som vi hämtar.

De har ett bra samarbete med secondhand butikerna i Västerås, men skulle önska att det fanns filialer så det blev enkelt att lämna i alla stadsdelar, utan att behöva köra extra. För många turer blir det på en dag, och logistiken är en stor del av planeringen.

– Det svåraste för kunderna är nog att uppskatta hur mycket utrymme det rör sig som vi ska hämta, oftast tror man att det tar mindre plats än det egentligen tar. Och om det inte är sorterat så tar det extra tid på återbruket för oss, säger Jimmie.

På frågan om Jimmie har något återbruk han trivs extra bra på, så kommer svaret snabbt.

– Min favorit är återbruket på Gryta, stort med gott om utrymme.

Han har ju, trots allt hunnit med att studera dem ingående.

Och besöken ser inte ut att minska i framtiden.

Prenumerera på nyhetsbrevet