Förbundet Agenda 2030 - när du vill ställa om
Förbundet Agenda 2030 är en ideell förening som påverkat beslutsfattare och stöttat medlemmar inom hållbar utveckling sedan 1994. Mycket har hänt sedan starten, men vikten av en hållbar framtid har aldrig varit mer aktuell än nu.
Globala mål
-
1.
Ingen fattigdom
-
2.
Ingen hunger
-
3.
God hälsa och välbefinnande
-
4.
God utbildning för alla
-
5.
Jämställdhet
-
6.
Rent vatten och sanitet för alla
-
7.
Hållbar energi för alla
-
8.
Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
-
9.
Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
-
10.
Minskad ojämlikhet
-
11.
Hållbara städer och samhällen
-
12.
Hållbar konsumtion och produktion
-
13.
Bekämpa klimatförändringarna
-
14.
Hav och marina resurser
-
15.
Ekosystem och biologisk mångfald
-
16.
Fredliga och inkluderande samhällen
-
17.
Genomförande och globalt partnerskap
Kategorier
Skribenter
Projekt
Artiklar

Nu är den har, nya plattformen för samåkning
“Tillsammans” är ledordet när flera föreningar och offentliga aktörer släpper en helt ny samåkningsplattform. Idén är enkel: mer samåkning och minskade utsläpp - via föreningslivet.

Ständiga krisrekord kan göra oss handfallna
Ukrainakris, coronakris, energikris, regeringskris, migrationskris och klimatkris. Listan kan göras lång över samtidens kriser. Är de fler idag än förr? Ja, på sätt och vis, menar historikern David Larsson Heidenblad som också pekar ut risker med fortsatta krisrekord 2023.

Kontoret i väskan
Arbetslivet genomgår en stor förändring. Både genom den digitala omställningen och genom övergången från traditionella arbetssätt och arbetsplatser till hybrida arbetssätt och kontor. Nu studerar forskare vid Mälardalens universitet (MDU) detta fenomen i projektet TheO – ”The Extended Office” eller ”Det utsträckta kontoret”.

Fem år efter #metoo – var står vi idag?
Hösten 2017 briserade #metoorörelsen över världen. Just nu studerar forskare vilken effekt rörelsen har haft i Sverige. En slutsats är att sexuellt våld mot kvinnor erkänns som ett strukturellt problem och att det finns en känsla av ökad rättvisa efter #metoo. Samtidigt är det oklart om det faktiskt sker färre sexuella trakasserier idag.

Unga skapar pärlband med globala målen i fokus
De vill få fler unga och vuxna att förstå och känna till FN:s 17 globala mål och arbetar hårt i UF-företaget genom att hålla workshops och pärla armband. Dessutom ger de 10 procent av vinsten till UNICEF som kämpar för barns rättigheter världen över.

Ingen fara när signalen för Hesa Fredrik testas
Fyra gånger per år kontrolleras det att signalen Viktigt meddelande, även kallad Hesa Fredrik, fungerar. På måndag 7 mars klockan 15.00 är det åter dags för test av utomhusvarningen.

Forskare: snedvriden mediebild av utsatta områden
Utsatta områden skapar rubriker, ofta kopplat till oro, utanförskap och otrygghet. Terence Fell, universitetslektor i statsvetenskap har tillsammans med sina kollegor vid Mälardalens universitet (MDU), Karolinska Institutet (KI) och Stanford University, jämfört positiva faktorer i utsatta områden med en negativ mediebild.

Om demokrati är drömmen så är möten ”verktygen” för att nå dit
Vad händer när våra sätt att mötas förändras? Vissa fenomen är så vanliga att vi inte märker dem. Vi tar dem för givna – tills de förändras. Mötet är ett sådant fenomen.

Familjesatsning i Västerås gav ökad trygghet, mindre stress och fler utomhusaktiviteter
Tryggheten har ökat liksom utomhusaktiviteterna efter skolan och på helger. Skärmtiden har minskat, så också den upplevda stressen och nedstämdheten.

Når vi målen med Agenda 2030?
Hur lever vi i Västmanlands län upp till de globala målen enligt Agenda 2030? Vilka är våra styrkor och vilka är våra utmaningar? Länsstyrelsen har tagit fram en regional nulägesanalys av Agenda 2030 i Västmanlands län som visar på läget.

Hon lever som hon lär

Låt pensionspengarna jobba för planeten

Annorlunda Krisberedskapsvecka: ”Samverkan extremt viktig”
En katastrof eller en kris må vara global, men det är de lokala initiativen som blir avgörande för hur den bäst tacklas. Men då gäller det att vara förberedd, och ha både en krislåda och en beredskapsplan.

Co-Grows trädgårdsdelning är Sveriges nya matrörelse
Den nya rörelsen Co-Grow använder sig av delningsekonomi för att bidra till ökad hållbar matproduktion.

Sex enkla sätt att få närmare till naturen
