46c6509271af2f393f24223a8225c3754b0b604f shutterstock 1105850192

Bild: Shutterstock

Sex enkla sätt att få närmare till naturen

Längtar du ut i naturen men tycker det är svårt att lämna staden? En stressig vardag med många måsten gör att många inte kommer ut lika mycket som de egentligen skulle vilja. Misströsta inte - här kommer sex enkla sätt att få in mer grönt i vardagen.

374a7359deaf1beab1a0217f7d3ddb7757178b1c shutterstock 1316002136

Bild: Shutterstock

Om du är i en storstad, sätt dig på pendeln

Packa picknickkorgen och sätt dig på ett pendeltåg i valfri riktning. Inte ens de största svenska städerna är särskilt stora till ytan. Redan efter 10-20 minuter på linjen börjar det ofta bli rejält grönt längs med spåret. Njut av resan och hoppa av där inspirationen infinner sig. Ett tips är de där magiska få veckorna på höstkanten när lövskogarna skiftar färg innan löven signar ner för vintervilan. Det kan vara ett bra sätt att mentalt förbereda sig på den mörkare och kallare årstiden som stundar. Har du små barn kan detta också vara ett lagomt miniäventyr.

Poolbil över natten

De som bor i stan låter med fördel bilen stå när de pendlar till jobbet. Men den kan vara toppen för små utflykter till platser som är kluriga att nå med kollektivtrafiken eller cykel. Och då är bilpool ett ekonomiskt och miljöbättre alternativ. Poolbilarna står utplacerade lite här och var i stan, så chansen ökar att det hela blir ett smidigt projekt. Scouta ut någon lämplig destination på Google Maps innan eller gå på känn om du vill vara spontan. Boka en kombi och plocka med sovsäck och liggunderlag (gärna sådant som blåser upp sig själv) När du väl rattat dig till din plats - öppna bagageluckan, fäll ner baksätet och njut av en natt ute med lite mer komfort än i tält.

Länge leve hängmattan!

En hängmatta är ett fantastiskt sätt att uppleva naturen på och enkelt att ta med sig för att sova ute en vanlig vardags- eller helgkväll. Eftersom den hänger i luften slipper man kylan från marken och knöliga underlag. Det finns till och med hängmattor som är som ett inbyggt litet tält (eller myggnät) om man inte vill sova direkt under stjärnorna. Dessutom tar de väldigt lite plats i väskan. Packa ryggsäcken och ta gärna cykeln första biten för att vidga din räckvidd. Sedan är det bara att knata ut i skogen. Det är en härlig jakt att försöka finna den perfekta platsen att spendera natten eller dagen på. Bor du i ett hus med trädgård kan det vara en häftig upplevelse att sova i hängmattan i trädgården en natt. Då kan du enkelt gå in och lägga dig om det inte känns bra.

Hyr husbil

Husbil är ett fantastiskt sätt att lättvindigt och bekvämt ta sig ut i naturen, inte minst med barn. Självklart kan du inte nå de tätaste skogarna, men Sverige är fullt av lättåtkomliga parkeringsplatser nära vatten eller skogsområden, där du kan övernatta med vacker utsikt och vakna upp till ett morgondopp. Husbilar hyrs oftast ut veckovis, men ibland fungerar det även med kortare perioder. Hygglo eller Blocket har många annonser från privatpersoner och i de större städerna finns även företag som hyr ut. Husbilar drar förstås en del bränsle men enligt klimatsmartsemester.se är det ändå ett relativt miljöbra sätt att semestra på och passar bra för den som tycker tält är bökigt eller obekvämt.

Kajakutflykt

De flesta städer i Sverige ligger vid något slags vatten och kajakuthyrning är inte ovanligt, till och med mitt inne stadskärnorna. Fråga personalen vart man kan paddla för att bäst undgå stadens brus. Ofta är det kortare än man tror. I Västerås finns exempelvis Lakeside adventure som levererar kajakerna till hundbadet vid Framnäs eller Björnögården några kilometer därifrån. Där i närheten håller även Västerås kanotförening till, som arrangerar prova-på-paddlingar såväl som längre ledarledda kajakturer. Strömsholms kanal är en bra paddelled.

Mönstra på ett segelfartyg

I kuststäderna finns gamla segelfartyg som drivs av föreningar. Dessa arrangerar ofta segelturer över dagen eller helgen till humana priser (till exempel S/Y Ellen i Stockholm eller Skonaren Ingo i Göteborg) Då får man chansen att segla ut i skärgården på gammalt vis, och om man vill hjälpa till att sätta segel eller andra uppgifter ombord. Det är en mäktig känsla att glida ljudlöst ut på havet i dessa majestätiska skepp. I Västerås-området får man möjligen nöja sig med bryggsegling. Vid Frösåker brygga hittas Västerås Historiska Skeppsmuseum. Där kan man kliva ombord på några replikor och original från vikingatid till allmoge.

Letar du på Airbnb kan du också hitta båtar att hyra för en natt att sova i. Det är ett sätt att få höra vågornas kluckande och känna vinden i håret, även mitt i staden. Ska du kasta loss och segla behöver du dock lite erfarenhet.