Västerås första cirkulära popup-butik REPRIS öppnar – för en hållbar framtid!
Västerås får snart sin första cirkulära popup, Repris, en plats där möten, handel och kunskap samlas.
Förbundet Agenda 2030 är en ideell förening som påverkat beslutsfattare och stöttat medlemmar inom hållbar utveckling sedan 1994. Mycket har hänt sedan starten, men vikten av en hållbar framtid har aldrig varit mer aktuell än nu.
Västerås får snart sin första cirkulära popup, Repris, en plats där möten, handel och kunskap samlas.
Engångsartiklar som handskar, blodpåsar och operationsutrustning skapar idag enorma mängder avfall inom sjukvården. Problemet har vuxit, och det finns idag få metoder för att återvinna dessa material. Men forskare på Chalmers har nu visat att det går att återvinna blandat sjukvårdsavfall på ett säkert och effektivt sätt, genom en ny teknik som omvandlar materialet till byggstenar för ny plast.
Konsumenter som väljer att köpa sina skaljackor secondhand får ofta mer funktionalitet än vad prislappen indikerar. Det visar en ny studie som undersökt fyra olika egenskaper hos secondhandjackor och jämfört resultaten med plaggens pris i butik.
Forskare på MDU har utvecklat ett AI-styrt sensorsystem som mäter textilarbetares stress och hälsa. Systemet har utvecklats i samarbete med ett universitet i Bangladesh för att kunna användas inom textil- och klädindustrin i Asien, där svenska företag som till exempel HM, KappAhl och Lindex är verksamma. Målet är både att öka värdekedjan hos företagen och förbättra arbetsmiljön för textilarbetarna.
Hamnarna i Västerås och Köping har funnits i över 1000 år och utgör centrala knutpunkter för hållbar logistik och miljövänlig transport.
Enligt rapporter från Reuters och The Guardian, samt citerat i The Times, har franska politiker beslutat att ta krafttag mot den snabbt växande snabbmodeindustrin genom att införa straffavgifter och förbjuda reklam från företag som producerar billiga och snabbt framställda kläder. I veckan röstade nationalförsamlingen igenom ett lagförslag i syfte att begränsa industrins miljöpåverkan.
I en värld där hållbarhet och näringsrik mat står i centrum ser vi en ny hub i Arboga växa fram. Det är Stefan Schörling från Hasta Gård som har tagit fram nya koncept inom matproduktion med fokus på regenerering och bevarande av odlingsmarken.
Under Omställningsveckan fanns ett arrangemang där man fick promenera med nya bekanta, några man redan kände eller gå ensam - för en bättre framtid.
Under Omställningsveckan hade man möjlighet att lyssna på Västerås Sinfonietta: Naturens toner.
Nyfiken på hållbart lantbruk?
Lyssna på eventet om framtidens lantbruk med Stefan Schörling från Hasta gård och Ulf Andersson från Kärrbo Prästgård
En undersökning från Kemikalieinspektionen visar att flera halloweenartiklar innehåller högre halter av farliga ämnen än vad lagen tillåter.
I framtiden kan solceller och jordbruk komma att dela samma mark och skapa nya möjligheter för såväl energiföretag som jordbrukare. Ett nyligen påbörjat projekt på MDU (Mälardalens universitet) utforskar potentialen i detta koncept, som kallas "solbruk."
Scans Hållbarhetsgrisen är ett bra exempel på en innovativ idé som resulterade i ett mer ansvarsfullt och hållbart producerat kött som man kan njuta av med gott samvete. Idén föddes vid ett samarbete mellan HKScan och Anders Gunnarsson på Halla gård i Västergötland.
Att välja tåget har många fördelar, men även baksidor. Det fick Anna och hennes två döttrar, 11 och 14 år, uppleva när de packade ryggsäckarna och drog i väg med siktet inställt på den lilla franska byn Roujan, en halvtimme från Medelhavet.
Företag och organisationer arbetar i motvind med att få konsumenter att agera på sina attityder och faktiskt konsumera mer hållbart, skriver Johan Anselmsson, professor i Marknadsföring på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet i sin rapport: "Öka andelen hållbar konsumtion genom att fokusera på rätt hållbarhetsmål i varumärkesarbetet.”