Förbundet Agenda 2030 - när du vill ställa om

Förbundet Agenda 2030 är en ideell förening som påverkat beslutsfattare och stöttat medlemmar inom hållbar utveckling sedan 1994. Mycket har hänt sedan starten, men vikten av en hållbar framtid har aldrig varit mer aktuell än nu. ⁠

1786x1004 robert

Uponor i Virsbo först i Sverige med en koldioxidneutral fabrik

Uponors fabrik i Virsbo har som första fabrik i Sverige uppnått fullständig koldioxidneutralitet i sin verksamhet. Tidigare har ett liknande initiativ genomförts vid fabriken i Nastola, Finland.

Unity4 Water webb

Återvunnet vatten skapar mer hållbar matproduktion - ny forskning finansieras med 31 miljoner

På många platser i världen, och även i Sverige, är det brist på dricksvatten. Dricksvatten används även för att bevattna grödor och för olika processer inom industrin. Det är varken hållbart eller effektivt. Därför startar ett nytt banbrytande forskningsprojekt vid Mälardalens universitet (MDU), med målet att skapa effektiva metoder för att omvandla industriellt processvatten och avloppsvatten till en värdefull resurs för matproduktion.

Messy Closet 117148506 3729x5000 1

Frankrike leder vägen genom att förbjuda fast fashion

Enligt rapporter från Reuters och The Guardian, samt citerat i The Times, har franska politiker beslutat att ta krafttag mot den snabbt växande snabbmodeindustrin genom att införa straffavgifter och förbjuda reklam från företag som producerar billiga och snabbt framställda kläder. I veckan röstade nationalförsamlingen igenom ett lagförslag i syfte att begränsa industrins miljöpåverkan.

C766b25c 08b6 48de 87eb ec8a4376f488

När pigorna blev kontorister- nya rön om inkomstojämlikhet i Stockholm under 100 år

Strukturella förändringar, som att den kvinnligt dominerande tjänstesektorn gick från lågavlönat hushållsarbete till kontorsjobb, bidrog starkt till att löneskillnaderna mellan fattiga och rika började minska i Stockholm för drygt 100 år sedan. Nya rön publicerade i Explorations in Economic History visar att strukturella förändringar av vilka typer av arbeten som fanns tillgängliga – inte minst för kvinnor – var avgörande.

Bild7

Hasta Gård – en pionjär inom hållbar matproduktion

I en värld där hållbarhet och näringsrik mat står i centrum ser vi en ny hub i Arboga växa fram. Det är Stefan Schörling från Hasta Gård som har tagit fram nya koncept inom matproduktion med fokus på regenerering och bevarande av odlingsmarken.

Kossa

Med naturen som läromästare

Se fler artiklar