Shutterstock 2250462715

Så kan plastberget från sjukvården återvinnas

Engångsartiklar som handskar, blodpåsar och operationsutrustning skapar idag enorma mängder avfall inom sjukvården. Problemet har vuxit, och det finns idag få metoder för att återvinna dessa material. Men forskare på Chalmers har nu visat att det går att återvinna blandat sjukvårdsavfall på ett säkert och effektivt sätt, genom en ny teknik som omvandlar materialet till byggstenar för ny plast.

Shutterstock 2277278053

Många tillverkare av sjukvårdsmaterial vill skapa en cirkulär modell där engångsartiklar kan återvinnas och användas igen, men eftersom kraven på renhet och kvalitet är så höga, har det varit svårt med traditionell återvinning.

Pandemin har lett till en lavinartad ökning av engångsartiklar, som munskydd och plasthandskar. Trots att avfallet ökar har det hittills varit svårt att återvinna dessa material på grund av att de innehåller flera olika sorters plast och betraktas som smittfarligt efter användning. Men med den nya metoden, som kallas termokemisk återvinning, hettas avfallet upp till 800 grader. Där bryts plasten ner till gasform och omvandlas till kemiska byggstenar som kan användas för att tillverka ny plast.

– Man kan likna det vid en termisk slägga som slår sönder molekylerna och samtidigt förstör bakterier och andra mikroorganismer. Det som blir kvar kan användas inom petrokemisk industri för att ersätta fossila material, säger Martin Seemann, docent på Chalmers avdelning för energiteknik i ett pressmeddelande.

Stor potential att rädda värdefulla resurser

Forskarna har testat tekniken genom att återvinna olika engångsartiklar som munskydd och plasthandskar i en testanläggning. Resultaten har varit positiva, och tekniken visar stor potential för att hantera sjukvårdens avfallsproblem.

– Det som gör den här tekniken så spännande är att den kan ta itu med både miljöproblemen och göra det möjligt att återanvända värdefulla kolatomer, är helt i linje med cirkulär ekonomi och kan ge en hållbar lösning för hanteringen av medicinskt avfall, säger Judith González-Arias, forskare vid Universitetet i Sevilla.

Enda alternativet för produkter med höga krav

Många tillverkare av sjukvårdsmaterial vill skapa en cirkulär modell där engångsartiklar kan återvinnas och användas igen. Men eftersom kraven på renhet och kvalitet är så höga, har det varit svårt med traditionell återvinning. Med den nya metoden kan dock materialen brytas ner och byggas upp igen till samma höga kvalitet.

– Det är egentligen det enda alternativet för att uppnå verklig cirkularitet för den här typen av avfall. När plasten bryts ner på molekylnivå kan kemiindustrin omvandla den till nytt material som möter de strikta kraven, säger Martin Seemann.

Nästa steg – samarbete och nya affärsmodeller

För att tekniken ska kunna användas i stor skala behövs nya samarbeten mellan sjukvården, återvinningssektorn och industrin. Dessutom krävs det politiska beslut som gör det mer lönsamt att återvinna plastavfall.

– Vissa politiska beslut skulle höja värdet på plastavfall och ge incitament för att satsa på vår teknik. Med rätt förutsättningar kan vi skapa fungerande värdekedjor och göra stor skillnad för både miljön och industrin, säger Martin Seemann.