Förbundet Agenda 2030 - när du vill ställa om
Förbundet Agenda 2030 är en ideell förening som påverkat beslutsfattare och stöttat medlemmar inom hållbar utveckling sedan 1994. Mycket har hänt sedan starten, men vikten av en hållbar framtid har aldrig varit mer aktuell än nu.
Globala mål
-
1.
Ingen fattigdom
-
2.
Ingen hunger
-
3.
God hälsa och välbefinnande
-
4.
God utbildning för alla
-
5.
Jämställdhet
-
6.
Rent vatten och sanitet för alla
-
7.
Hållbar energi för alla
-
8.
Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
-
9.
Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
-
10.
Minskad ojämlikhet
-
11.
Hållbara städer och samhällen
-
12.
Hållbar konsumtion och produktion
-
13.
Bekämpa klimatförändringarna
-
14.
Hav och marina resurser
-
15.
Ekosystem och biologisk mångfald
-
16.
Fredliga och inkluderande samhällen
-
17.
Genomförande och globalt partnerskap
Kategorier
Skribenter
Projekt
Artiklar

Ständiga krisrekord kan göra oss handfallna
Ukrainakris, coronakris, energikris, regeringskris, migrationskris och klimatkris. Listan kan göras lång över samtidens kriser. Är de fler idag än förr? Ja, på sätt och vis, menar historikern David Larsson Heidenblad som också pekar ut risker med fortsatta krisrekord 2023.

Meningsfull fritid viktig för ungas mående och resultat i skolan
Ny forskning från MDU visar att unga värdesätter sin fritid och upplever att den kan bidra till välbefinnande och att lyckas i skolan. Ungdomarna uppskattar att föräldrar och ledare möjliggör för dem att ha en meningsfull fritid, men vill själva bestämma över hur de ska spendera sin tid. Samtidigt framkom det att val av fritidssysselsättningar inte alltid sker på jämlika villkor.

Den otekniska flickan är en myt
Flickor i årskurs 3 är fulla av självförtroende och intresse för teknik. Ett par år senare har de tappat allt. I sin doktorsavhandling vid Linköpings universitet drar Ulrika Sultan slutsatsen att de satsningar som gjorts för att öka tjejers teknikintresse är en del av problemet – inte lösningen.

Studenter positiva till AI, men är osäkra på vad som räknas som fusk
Studenter i Sverige är positiva till AI-verktyg som ChatGPT i studierna, men 62 procent tycker att det är fusk att använda chatbotar i samband med examination. Var gränsen för fusk går är däremot högst oklart.

Nytt specialistsjuk-sköterskeprogram för att möta ett förändrat vårdbehov
Allt mer av hälso- och sjukvården kommer i framtiden att bedrivas inom primärvården, en förändring som innebär ökade krav på spetskompetens hos de anställda.

Mindre hälta hos hästar med lösdrift
Att ha hästar i lösdrift, istället för i boxar, blir alltmer populärt. Och det finns klara fördelar – till exempel verkar hästar som rör sig fritt halta mindre och få mindre kolik, enligt en doktorsavhandling. Men det gäller att göra saker rätt vid lösdrift, visar Linda Kjellberg i en avhandling från SLU.

Lyckad väg framåt mot studier och framtidstro för Hallstahammars unga
Vägar framåt vänder sig till unga vuxna i Hallstahammar som varken arbetar eller går i skolan. Under projektets två år har 55 ungdomar i Hallstahammar fått hjälp att hitta tillbaka till ett socialt sammanhang, till skolan och i förlängningen till arbete. Nu fortsätter satsningen.

Tidiga insatser lönar sig
- Varje år lämnar 13 000 unga Sveriges skolor för ett långt liv i utanförskap. Under sin livstid kostar dessa människor samhället 210 miljarder kronor i vård, bidrag och övriga samhällskostnader, säger nationalekonomen Ingvar Nilsson.

Vill du lära dig mer hur du kan stödja samhällets klimatomställning?
Nu har nio lärosäten i Sverige gemenast tagit fram nätbaserade utbildningar för att stödja samhällets klimatomställning. Samtliga utbildningar är tillgängliga för alla, kräver inga särskilda förkunskaper och är helt kostnadsfria.

Läkarstudenter saknar kunskap om klimatets effekter på folkhälsan
Läkarstudentföreningen IFMSA driver kampanjen Vår hälsa brinner för att uppmärksamma och utbilda om klimatförändringarnas hälsoeffekter. Studenterna ser ett behov av att arbeta konkret med frågan och inte minst under sin vårdutbildning

Utgå från barn i arbetet med hållbarhet
För att nå FN:s globala mål för hållbarhet behöver barn få kunskap och bli engagerade i de olika målen tidigt, redan i förskoleåldern, menar Eva Ärlemalm-Hagsér som forskar om hållbarhetsundervisning i förskolan vid MDU.

Tidiga insatser bidrar till ökat välmående och skolframgång bland unga i länet
Att främja hälsa och grundläggande utbildning hos barn och vuxna är en av de viktigaste investeringarna för en hållbar framtid. Ju tidigare insatser, desto bättre visar en utredning som Region Västmanland presenterade på Västerås slott i maj.

Gemensam historieundervisning överbryggar nationsgränser
Skolans historielektioner färgas i många länder av ett nationellt – ibland nationalistiskt – perspektiv. I ett nytt forskningsprojekt ska historielärare i stället få stöd för att synliggöra Europas gemensamma historia.

Unga skapar pärlband med globala målen i fokus
De vill få fler unga och vuxna att förstå och känna till FN:s 17 globala mål och arbetar hårt i UF-företaget genom att hålla workshops och pärla armband. Dessutom ger de 10 procent av vinsten till UNICEF som kämpar för barns rättigheter världen över.

Forskare skapar modellhus för innovativ undervisning i skolan
Skolan och lärare behöver tillgång till fler innovativa verktyg för undervisning - dels för att bättre kunna möta digitaliseringen, dels för att möta de pågående klimatutmaningarna. Det menar Allan Hawas, universitetslektor och forskare inom energieffektivisering vid Mälardalens universitet.

Livet på Ängsö
Livet på Ängsö – följ med på en tidsresa 1900–1970
Efter åtta års insamlande av berättelser är nu boken klar om hur livet var på Ängsö förr. ”Livet på Ängsö” är ett gediget och unikt projekt.