Förbundet Agenda 2030 - när du vill ställa om
Förbundet Agenda 2030 är en ideell förening som påverkat beslutsfattare och stöttat medlemmar inom hållbar utveckling sedan 1994. Mycket har hänt sedan starten, men vikten av en hållbar framtid har aldrig varit mer aktuell än nu.
Globala mål
-
1.
Ingen fattigdom
-
2.
Ingen hunger
-
3.
God hälsa och välbefinnande
-
4.
God utbildning för alla
-
5.
Jämställdhet
-
6.
Rent vatten och sanitet för alla
-
7.
Hållbar energi för alla
-
8.
Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
-
9.
Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
-
10.
Minskad ojämlikhet
-
11.
Hållbara städer och samhällen
-
12.
Hållbar konsumtion och produktion
-
13.
Bekämpa klimatförändringarna
-
14.
Hav och marina resurser
-
15.
Ekosystem och biologisk mångfald
-
16.
Fredliga och inkluderande samhällen
-
17.
Genomförande och globalt partnerskap
Kategorier
Skribenter
Projekt
Artiklar

Ny forskning kan förbättra arbetsmiljön i världens textilfabriker
Forskare på MDU har utvecklat ett AI-styrt sensorsystem som mäter textilarbetares stress och hälsa. Systemet har utvecklats i samarbete med ett universitet i Bangladesh för att kunna användas inom textil- och klädindustrin i Asien, där svenska företag som till exempel HM, KappAhl och Lindex är verksamma. Målet är både att öka värdekedjan hos företagen och förbättra arbetsmiljön för textilarbetarna.

Hanna hittar jämviktspunkten hos Mälarhamnar
Hamnarna i Västerås och Köping har funnits i över 1000 år och utgör centrala knutpunkter för hållbar logistik och miljövänlig transport.

Uponor i Virsbo först i Sverige med en koldioxidneutral fabrik
Uponors fabrik i Virsbo har som första fabrik i Sverige uppnått fullständig koldioxidneutralitet i sin verksamhet. Tidigare har ett liknande initiativ genomförts vid fabriken i Nastola, Finland.

Klimatkrisens osynliga offer
Klimatkrisen är inte bara en global miljöutmaning; den är också en källa till ökad ojämlikhet, särskilt för kvinnor i låg- och medelinkomstländer.

Hasta Gård – en pionjär inom hållbar matproduktion
I en värld där hållbarhet och näringsrik mat står i centrum ser vi en ny hub i Arboga växa fram. Det är Stefan Schörling från Hasta Gård som har tagit fram nya koncept inom matproduktion med fokus på regenerering och bevarande av odlingsmarken.

Med naturen som läromästare
Nyfiken på hållbart lantbruk?
Lyssna på eventet om framtidens lantbruk med Stefan Schörling från Hasta gård och Ulf Andersson från Kärrbo Prästgård

Brist på metaller riskerar bromsa elektrifieringen
I takt med att allt fler elbilar rullar på Europas vägar ökar också användningen av de kritiska metaller som krävs för till exempel elmotorer och elektronik. Med dagens råvaruproduktion kommer metallerna inte räcka till framöver – inte ens om återvinningen ökar. Det visar en stor Chalmersledd kartläggning, som har gjorts på uppdrag av EU-kommissionen.

Forskare har kartlagt kunskapsluckorna för en övergång till förnybar energi
En grupp med över 60 internationella forskare har samarbetat intensivt under 18 månader för att identifiera kunskapsluckor och möjligheter för en övergång till förnybar energi i utvecklingsländer. Resultatet blev en forskningsagenda som kan vägleda såväl finansiärer som forskare var det finns störst behov av mer kunskap.

Så bör industriföretag tänka när de ställer om till grön industri
Inom den industriella utvecklingen i Sverige finns en rad olika utmaningar gällande hållbarhetsfrågor och omställningen till så kallad grön industri. Det existerar fortfarande traditionella affärsmodeller inom svensk industri, utan ett hållbarhetstänk som kan möta framtidens krav, enligt Jessica Bruch, forskare och professor på MDU.

Två nya forskarskolor ger kunskap för svensk industri
Två nya forskarskolor på Mälardalens Universitet ger ökad kompetens och expertis av strategisk betydelse för den svenska tillverkningsindustrin

Hållbarhet från material till energiförsörjning
Att Northvolt letar efter nya hållbara lösningar inom batteriproduktionen lokalt är inget nytt. Men när det gäller företagets totala hållbarhetsarbete är det bara en del. Nu vill Northvolt se en ändring på det, och sätter Västerås på kartan som "campus" för forskning, tillverkning av batterier och återvinning.

Säg hej till den nya ogräsbekämparen
I ett garage i Västerås står Ekobot, en robot skapad för att revolutionera jordbruksindustrin. En robot som lärt sig skilja på gröda och ogräs och som kan rensa bort ogräset utan att skada grödan.

Nya prover av historiska kustnära utsläpp
Utsläppen av miljöfarliga ämnen från den svenska processindustrin har minskat, men i bottensedimenten utanför en del anläggningar finns fortfarande höga halter föroreningar från historiska utsläpp kvar. Nu genomförs nya mätningar för att ta reda på mer om läget i Bottniska viken.

Hampa, den bortglömda supergrödan
Hampa har använts sedan medeltiden för att göra rep, segel och andra textilier. Faktum är att hampa dominerade världens textilproduktion fram till 1820-talet när bomull introducerades i stor skala

Alger minskar kornas metanutsläpp
Att äta alger har väl mest förknippats med sushirullar och det japanska köket, men på bondgården ”Tre bönder” utanför Eskilstuna äter nu 17 köttdjur foder med tillskott av röda alger.

Unga skapar pärlband med globala målen i fokus
De vill få fler unga och vuxna att förstå och känna till FN:s 17 globala mål och arbetar hårt i UF-företaget genom att hålla workshops och pärla armband. Dessutom ger de 10 procent av vinsten till UNICEF som kämpar för barns rättigheter världen över.