Förbundet Agenda 2030 - när du vill ställa om
Förbundet Agenda 2030 är en ideell förening som påverkat beslutsfattare och stöttat medlemmar inom hållbar utveckling sedan 1994. Mycket har hänt sedan starten, men vikten av en hållbar framtid har aldrig varit mer aktuell än nu.
Globala mål
-
1.
Ingen fattigdom
-
2.
Ingen hunger
-
3.
God hälsa och välbefinnande
-
4.
God utbildning för alla
-
5.
Jämställdhet
-
6.
Rent vatten och sanitet för alla
-
7.
Hållbar energi för alla
-
8.
Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
-
9.
Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
-
10.
Minskad ojämlikhet
-
11.
Hållbara städer och samhällen
-
12.
Hållbar konsumtion och produktion
-
13.
Bekämpa klimatförändringarna
-
14.
Hav och marina resurser
-
15.
Ekosystem och biologisk mångfald
-
16.
Fredliga och inkluderande samhällen
-
17.
Genomförande och globalt partnerskap
Kategorier
Skribenter
Projekt
Artiklar

Ny forskning kan förbättra arbetsmiljön i världens textilfabriker
Forskare på MDU har utvecklat ett AI-styrt sensorsystem som mäter textilarbetares stress och hälsa. Systemet har utvecklats i samarbete med ett universitet i Bangladesh för att kunna användas inom textil- och klädindustrin i Asien, där svenska företag som till exempel HM, KappAhl och Lindex är verksamma. Målet är både att öka värdekedjan hos företagen och förbättra arbetsmiljön för textilarbetarna.

Meningsfull fritid viktig för ungas mående och resultat i skolan
Ny forskning från MDU visar att unga värdesätter sin fritid och upplever att den kan bidra till välbefinnande och att lyckas i skolan. Ungdomarna uppskattar att föräldrar och ledare möjliggör för dem att ha en meningsfull fritid, men vill själva bestämma över hur de ska spendera sin tid. Samtidigt framkom det att val av fritidssysselsättningar inte alltid sker på jämlika villkor.

Influencers i balansgång mellan psykisk ohälsa och perfektion
Kvinnliga influencers talar ofta öppet om psykisk ohälsa, men möter samtidigt kravet att vara perfekta och ödmjuka. Nya studier från Linköpings universitet visar hur de balanserar mellan personlig sårbarhet och yttre förväntningar, samtidigt som de påverkar sina följare med hälsoråd och konsumtionstips.

Myten är bevisad- medelhavskost ger bättre hälsa
Att byta från smör och grädde till olivolja och nötter ger en tydlig och mätbar förändring av fettsammansättningen i blodet, enligt en stor studie ledd från Chalmers med flera andra medverkande universitet.

Därför är olycksrisken högst med din egen elsparkcykel
Många privatpersoner föredrar prisvärda och lätta elsparkcyklar som kan fällas ihop, men dessa kan innebära högre risker vid kritiska situationer. Marco Dozza, professor i fordonssäkerhet vid Chalmers, påpekar att hyrda elsparkcyklar ofta har större hjul och bättre broms- och styrsystem, vilket gör dem säkrare att hantera.

Fagersta i topp tre
Närmare var tredje person med en anställning i Sverige har högst 15 minuters cykelavstånd till jobbet, visar en ny analys från SCB med statistik om samtliga kommuner i landet.

Studie visar vem som var mest sårbar för postcovid tidigt i pandemin
Personer med postcovidsyndrom efter covid-19-infektion lider ofta av intensiv trötthet och andningssvårigheter. Även att högt blodtryck kan vara en riskfaktor för postcovid, visar en studie från Umeå universitet

Liten mängd lakrits höjer blodtrycket
Det är välkänt att att stora mängder lakrits kan leda till högt blodtryck. En nyligen genomförd studie av forskare vid LiU visar nu att även små mängder lakrits kan ha en liknande effekt på blodtrycket. Dessutom upptäckte man att de personer som hade starkast reaktion också visade tecken på belastning på hjärtat.

Hasta Gård – en pionjär inom hållbar matproduktion
I en värld där hållbarhet och näringsrik mat står i centrum ser vi en ny hub i Arboga växa fram. Det är Stefan Schörling från Hasta Gård som har tagit fram nya koncept inom matproduktion med fokus på regenerering och bevarande av odlingsmarken.

Sömnbrist kan kopplas till depression och självmordstankar bland unga
För lite sömn under skoldagar och bristande sömnkvalitet kan kopplas till ökad risk för depression och självmordstankar bland högstadieelever, visar en studie genomförd vid Nationellt centrum för suicidforskning och prevention (NASP).

Fem tips för ett samhälle med mer fysisk aktivitet och rörelse
Fysisk aktivitet påverkar både hälsa och välbefinnande, och störst samhällseffekt har fysisk aktivitet när de mest stillasittande tar sina första steg och kommer i gång. Nu har forskare vid MDU tittat på hur regionen och kommuner i Sörmland arbetar med fysisk samhällsplanering och hur den kan bli bättre.

Äldre mer nöjda med livet än yngre
Trots skiftande förutsättningarna i livet, tycks åldern vara en betydande faktor när det kommer till hur nöjda vi är med tillvaron enligt SCB:s senaste insikter.

Unga upplever ökad pessimism och etiska dilemman med AI i skolan
Unga har dystrare syn på livet just nu, och varannan som använt AI i skolarbetet har gjort det på ett sätt som de tror inte varit tillåtet. Det visar en rapport från Ungdomsbarometern som har tagit tempen på Sveriges unga (15-24 år)

Att snooza kan hjälpa dig att vakna
Det påstås ofta att snoozning kan vara dåligt för sömnen och hjärnan, utan att några direkta bevis har presenterats. Nu visar forskning från Psykologiska institutionen att snoozning till och med kan stödja uppvaknandet för dem som snoozar regelbundet.

Ungdomsteam i Köping ger ringar på vattnet
Två socialsekreterare, sex ungcoacher och tre familjebehandlare - det är gänget som arbetar med några av de ungdomar som behöver mest stöd för att hamna på rätt väg i livet.
Renoveringsbehovet av idrottsanläggningar växer
Med ett stort antal idrottsplatser som byggdes på 60- och 70-talet står Västmanland och resten av landet inför en omfattande utmaning när det gäller att möta renoveringsbehoven. Genom att renovera och bygga om på rätt sätt ges fler möjlighet att idrotta hela livet.