Förbundet Agenda 2030 - när du vill ställa om
Förbundet Agenda 2030 är en ideell förening som påverkat beslutsfattare och stöttat medlemmar inom hållbar utveckling sedan 1994. Mycket har hänt sedan starten, men vikten av en hållbar framtid har aldrig varit mer aktuell än nu.
Globala mål
-
1.
Ingen fattigdom
-
2.
Ingen hunger
-
3.
God hälsa och välbefinnande
-
4.
God utbildning för alla
-
5.
Jämställdhet
-
6.
Rent vatten och sanitet för alla
-
7.
Hållbar energi för alla
-
8.
Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
-
9.
Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
-
10.
Minskad ojämlikhet
-
11.
Hållbara städer och samhällen
-
12.
Hållbar konsumtion och produktion
-
13.
Bekämpa klimatförändringarna
-
14.
Hav och marina resurser
-
15.
Ekosystem och biologisk mångfald
-
16.
Fredliga och inkluderande samhällen
-
17.
Genomförande och globalt partnerskap
Kategorier
Skribenter
Projekt
Artiklar

Unga skapar pärlband med globala målen i fokus
De vill få fler unga och vuxna att förstå och känna till FN:s 17 globala mål och arbetar hårt i UF-företaget genom att hålla workshops och pärla armband. Dessutom ger de 10 procent av vinsten till UNICEF som kämpar för barns rättigheter världen över.

Återvunnet vatten skapar mer hållbar matproduktion - ny forskning finansieras med 31 miljoner
På många platser i världen, och även i Sverige, är det brist på dricksvatten. Dricksvatten används även för att bevattna grödor och för olika processer inom industrin. Det är varken hållbart eller effektivt. Därför startar ett nytt banbrytande forskningsprojekt vid Mälardalens universitet (MDU), med målet att skapa effektiva metoder för att omvandla industriellt processvatten och avloppsvatten till en värdefull resurs för matproduktion.

Sverigeunikt projekt som kombinerar solceller och odling ökar skörden
På Kärrbo Prästgård utanför Västerås har ett agrivoltaiskt forskningsprojekt pågått sedan början av 2021, där man kombinerar solceller med odling på jordbruksmark.

AI för hållbar matproduktion från odling till gaffel
I samband med coronapandemin blev det tydligt att Sverige är beroende av import från andra länder för att kunna säkerställa tillgången på livsmedel.

Nyckeln till framgång sitter i smaken
Anders Wallerman, medgrundare till företaget Food for Progress, ville göra något för miljön – och skapade innovationshubben One Planet Food.

Når vi målen med Agenda 2030?
Hur lever vi i Västmanlands län upp till de globala målen enligt Agenda 2030? Vilka är våra styrkor och vilka är våra utmaningar? Länsstyrelsen har tagit fram en regional nulägesanalys av Agenda 2030 i Västmanlands län som visar på läget.

Framtidens klimatsmarta mat
Om några år kommer andelen mat från hav och sjö att vara mycket högre andel av vår konsumtion än idag. Den nya satsningen ”Blå mat – Centrum för framtidens sjömat” satsar på att göra Sverige till en ledande producent av hållbar sjömat.

Hur handlar vi?
Hållbarhet viktigt när svenskarna handlar mat – men det är svårt att hitta information. Mer än var tredje svensk låter ofta eller alltid hållbarhetsaspekter avgöra vilka matvaror de köper.

Co-Grows trädgårdsdelning är Sveriges nya matrörelse
Den nya rörelsen Co-Grow använder sig av delningsekonomi för att bidra till ökad hållbar matproduktion.

Inte lätt att vattna rätt

Food Tech - i en modern saluhall
I Söderhallarna vid Medborgarplatsen i Stockholm står den franska bagaren Sébastien Boudet och förbereder öppningen av sitt pop up-bageri

Food Tech- framtidens mat
Underjordisk odling, teknik mot matsvinn, öppna data och sensorer som mäter näringstäthet är vägen till en hållbar matindustri. Det hävdar entreprenörerna i den prunkande food tech-världen, som inte skräder orden om det nuvarande systemets brister.
