Förbundet Agenda 2030 - när du vill ställa om
Förbundet Agenda 2030 är en ideell förening som påverkat beslutsfattare och stöttat medlemmar inom hållbar utveckling sedan 1994. Mycket har hänt sedan starten, men vikten av en hållbar framtid har aldrig varit mer aktuell än nu.
Globala mål
-
1.
Ingen fattigdom
-
2.
Ingen hunger
-
3.
God hälsa och välbefinnande
-
4.
God utbildning för alla
-
5.
Jämställdhet
-
6.
Rent vatten och sanitet för alla
-
7.
Hållbar energi för alla
-
8.
Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
-
9.
Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
-
10.
Minskad ojämlikhet
-
11.
Hållbara städer och samhällen
-
12.
Hållbar konsumtion och produktion
-
13.
Bekämpa klimatförändringarna
-
14.
Hav och marina resurser
-
15.
Ekosystem och biologisk mångfald
-
16.
Fredliga och inkluderande samhällen
-
17.
Genomförande och globalt partnerskap
Kategorier
Skribenter
Projekt
Artiklar

Turbinbron tiofaldigar lekytor för hotad fiskart
Vid Turbinhuset i centrala Västerås har faunapassagen Turbinbron förbättrat Svartåns ekosystem sedan den färdigställdes år 2019. Fiskar som tidigare varit ovanliga i Svartån, såsom asp, öring och ål, har genom passagen fått möjlighet att ta sig längre upp i ån för lek och för att söka föda. Johan Lind var projektansvarig för Turbinbron, ett arbete i samarbete mellan kraftbolaget Mälarenergi och Västerås kommun. Han är nöjd med utvecklingen som har skett under de senaste fem åren, och ser ljust på faunapassagens framtid.

Så kan plastberget från sjukvården återvinnas
Engångsartiklar som handskar, blodpåsar och operationsutrustning skapar idag enorma mängder avfall inom sjukvården. Problemet har vuxit, och det finns idag få metoder för att återvinna dessa material. Men forskare på Chalmers har nu visat att det går att återvinna blandat sjukvårdsavfall på ett säkert och effektivt sätt, genom en ny teknik som omvandlar materialet till byggstenar för ny plast.

Hanna hittar jämviktspunkten hos Mälarhamnar
Hamnarna i Västerås och Köping har funnits i över 1000 år och utgör centrala knutpunkter för hållbar logistik och miljövänlig transport.

Konferensresor gör forskare till klimatbovar
Klimatforskare framhåller ofta att det ligger i allas intresse att koldioxidutsläppen minskar. Men hur bra är de själva på att minimera sina klimatavtryck? En ny studie från Lund visar att vissa bränner halva sin CO2-budget på en vecka.

Stora miljövinster när guld renas med biodiesel
Med guldörhängen från en pantbank i Göteborg och biodiesel från närmsta tankstation har forskare på Chalmers utvecklat ett miljövänligt recept för att återvinna och rena viktiga metaller. Upptäckten kan förändra en bransch som idag är beroende av stora mängder fossil olja.
− Rena metaller har en mängd användningsområden i ett modernt samhälle, bland annat för utvecklingen av gröna teknologier. Vår forskning visar hur metallindustrin kan öka takten i övergången från fossila till biobaserade lösningsmedel, säger Mark Foreman, docent vid institutionen för kemi och kemiteknik på Chalmers.

Frankrike leder vägen genom att förbjuda fast fashion
Enligt rapporter från Reuters och The Guardian, samt citerat i The Times, har franska politiker beslutat att ta krafttag mot den snabbt växande snabbmodeindustrin genom att införa straffavgifter och förbjuda reklam från företag som producerar billiga och snabbt framställda kläder. I veckan röstade nationalförsamlingen igenom ett lagförslag i syfte att begränsa industrins miljöpåverkan.

Eskilstuna kommuns starka nätverk för klimatomställning växer
Över 150 företagare, innovatörer och samhällsaktörer samlades på Mälardalens universitet med ett gemensamt mål – driva på klimatomställningen i Eskilstuna kommun.

Hasta Gård – en pionjär inom hållbar matproduktion
I en värld där hållbarhet och näringsrik mat står i centrum ser vi en ny hub i Arboga växa fram. Det är Stefan Schörling från Hasta Gård som har tagit fram nya koncept inom matproduktion med fokus på regenerering och bevarande av odlingsmarken.

Negativa utsläpp tillfälligt lösning enligt ny rapport
Kan negativa utsläpp bidra till att uppnå Parisavtalets temperaturmål?

Mindre asfalt ger starkare träd i staden
Träd som planteras i stadsmiljö kan erbjuda skugga och bidra till en lägre lufttemperatur. För att dessa tjänster ska bli så bra som möjligt är det viktigt att låta asfalten ge plats åt träden, enligt forskning från Göteborgs universitet.

GreenEduLARP under OMSTÄLLNINGSVECKAN - kulturutbildning
När utbildning och lekfullhet möts för att lära om klimatförändringar. 💚🌍 #GreenEduLARP #Klimatutbildning

#Taettklivframåt - en del av Omställning Västerås
Under Omställningsveckan fanns ett arrangemang där man fick promenera med nya bekanta, några man redan kände eller gå ensam - för en bättre framtid.

MUSIK var en del av Omställningsveckan 2023
Under Omställningsveckan hade man möjlighet att lyssna på Västerås Sinfonietta: Naturens toner.

Med naturen som läromästare
Nyfiken på hållbart lantbruk?
Lyssna på eventet om framtidens lantbruk med Stefan Schörling från Hasta gård och Ulf Andersson från Kärrbo Prästgård

FN:s klimatmöten organiseras på ett sätt som gynnar rikare och större länder
FN:s klimatmöten gynnar stora, rika länder och en ny studie om FN:s globala klimatkonferenser, COP, avslöjar en djupgående obalans. Samtidigt som vissa grupper varken hörs eller representeras, ökar antalet delegater från de ekonomiskt starka länderna, parallellt med fossilindustrins ökande närvaro.

Så gör du kemikaliesmarta halloween-val
En undersökning från Kemikalieinspektionen visar att flera halloweenartiklar innehåller högre halter av farliga ämnen än vad lagen tillåter.