Förbundet Agenda 2030 - när du vill ställa om
Förbundet Agenda 2030 är en ideell förening som påverkat beslutsfattare och stöttat medlemmar inom hållbar utveckling sedan 1994. Mycket har hänt sedan starten, men vikten av en hållbar framtid har aldrig varit mer aktuell än nu.
Globala mål
-
1.
Ingen fattigdom
-
2.
Ingen hunger
-
3.
God hälsa och välbefinnande
-
4.
God utbildning för alla
-
5.
Jämställdhet
-
6.
Rent vatten och sanitet för alla
-
7.
Hållbar energi för alla
-
8.
Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
-
9.
Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
-
10.
Minskad ojämlikhet
-
11.
Hållbara städer och samhällen
-
12.
Hållbar konsumtion och produktion
-
13.
Bekämpa klimatförändringarna
-
14.
Hav och marina resurser
-
15.
Ekosystem och biologisk mångfald
-
16.
Fredliga och inkluderande samhällen
-
17.
Genomförande och globalt partnerskap
Kategorier
Skribenter
Projekt
Artiklar

Sömnbrist kan kopplas till depression och självmordstankar bland unga
För lite sömn under skoldagar och bristande sömnkvalitet kan kopplas till ökad risk för depression och självmordstankar bland högstadieelever, visar en studie genomförd vid Nationellt centrum för suicidforskning och prevention (NASP).

Meningsfull fritid viktig för ungas mående och resultat i skolan
Ny forskning från MDU visar att unga värdesätter sin fritid och upplever att den kan bidra till välbefinnande och att lyckas i skolan. Ungdomarna uppskattar att föräldrar och ledare möjliggör för dem att ha en meningsfull fritid, men vill själva bestämma över hur de ska spendera sin tid. Samtidigt framkom det att val av fritidssysselsättningar inte alltid sker på jämlika villkor.

Myten är bevisad- medelhavskost ger bättre hälsa
Att byta från smör och grädde till olivolja och nötter ger en tydlig och mätbar förändring av fettsammansättningen i blodet, enligt en stor studie ledd från Chalmers med flera andra medverkande universitet.

Strålande tider för Sätra – får solskulpturer
I ett unikt samverkansprojekt möts forskning, konst och hållbar stadsutveckling och bjuder in till en workshop arrangerad av Västerås stad, Västerås konstmuseum och MDU i Västerås nya hållbara stadsdel Sätra. Syftet är att öka kunskapen om hur solceller fungerar i praktiken och skapa skulpturer som består av både solceller och andra material.

Därför är olycksrisken högst med din egen elsparkcykel
Många privatpersoner föredrar prisvärda och lätta elsparkcyklar som kan fällas ihop, men dessa kan innebära högre risker vid kritiska situationer. Marco Dozza, professor i fordonssäkerhet vid Chalmers, påpekar att hyrda elsparkcyklar ofta har större hjul och bättre broms- och styrsystem, vilket gör dem säkrare att hantera.

Konferensresor gör forskare till klimatbovar
Klimatforskare framhåller ofta att det ligger i allas intresse att koldioxidutsläppen minskar. Men hur bra är de själva på att minimera sina klimatavtryck? En ny studie från Lund visar att vissa bränner halva sin CO2-budget på en vecka.

Stora miljövinster när guld renas med biodiesel
Med guldörhängen från en pantbank i Göteborg och biodiesel från närmsta tankstation har forskare på Chalmers utvecklat ett miljövänligt recept för att återvinna och rena viktiga metaller. Upptäckten kan förändra en bransch som idag är beroende av stora mängder fossil olja.
− Rena metaller har en mängd användningsområden i ett modernt samhälle, bland annat för utvecklingen av gröna teknologier. Vår forskning visar hur metallindustrin kan öka takten i övergången från fossila till biobaserade lösningsmedel, säger Mark Foreman, docent vid institutionen för kemi och kemiteknik på Chalmers.
FÖRBUNDET AGENDA 2030, 30 ÅR
Vill du också vara med och fira vårt 30-åriga arbete för ett hållbart Västmanland och fortsätta arbetet tillsammans minst 30 år till?


Eskilstuna kommuns starka nätverk för klimatomställning växer
Över 150 företagare, innovatörer och samhällsaktörer samlades på Mälardalens universitet med ett gemensamt mål – driva på klimatomställningen i Eskilstuna kommun.

Fem tips för ett samhälle med mer fysisk aktivitet och rörelse
Fysisk aktivitet påverkar både hälsa och välbefinnande, och störst samhällseffekt har fysisk aktivitet när de mest stillasittande tar sina första steg och kommer i gång. Nu har forskare vid MDU tittat på hur regionen och kommuner i Sörmland arbetar med fysisk samhällsplanering och hur den kan bli bättre.

Negativa utsläpp tillfälligt lösning enligt ny rapport
Kan negativa utsläpp bidra till att uppnå Parisavtalets temperaturmål?

FN:s klimatmöten organiseras på ett sätt som gynnar rikare och större länder
FN:s klimatmöten gynnar stora, rika länder och en ny studie om FN:s globala klimatkonferenser, COP, avslöjar en djupgående obalans. Samtidigt som vissa grupper varken hörs eller representeras, ökar antalet delegater från de ekonomiskt starka länderna, parallellt med fossilindustrins ökande närvaro.

Så gör du kemikaliesmarta halloween-val
En undersökning från Kemikalieinspektionen visar att flera halloweenartiklar innehåller högre halter av farliga ämnen än vad lagen tillåter.

Unga upplever ökad pessimism och etiska dilemman med AI i skolan
Unga har dystrare syn på livet just nu, och varannan som använt AI i skolarbetet har gjort det på ett sätt som de tror inte varit tillåtet. Det visar en rapport från Ungdomsbarometern som har tagit tempen på Sveriges unga (15-24 år)

Att snooza kan hjälpa dig att vakna
Det påstås ofta att snoozning kan vara dåligt för sömnen och hjärnan, utan att några direkta bevis har presenterats. Nu visar forskning från Psykologiska institutionen att snoozning till och med kan stödja uppvaknandet för dem som snoozar regelbundet.

Fackens ledare går intensivkurs i rättvis klimatomställning med Johan Rockström
34 ordförande och kanslichefer inom fackföreningsrörelsen utbildas nu i ledarskap för en rättvis klimatomställning. 20 fackförbund är representerade, inklusive alla tre centralorganisationerna LO, TCO och Saco.