Förbundet Agenda 2030 - när du vill ställa om
Förbundet Agenda 2030 är en ideell förening som påverkat beslutsfattare och stöttat medlemmar inom hållbar utveckling sedan 1994. Mycket har hänt sedan starten, men vikten av en hållbar framtid har aldrig varit mer aktuell än nu.
Globala mål
-
1.
Ingen fattigdom
-
2.
Ingen hunger
-
3.
God hälsa och välbefinnande
-
4.
God utbildning för alla
-
5.
Jämställdhet
-
6.
Rent vatten och sanitet för alla
-
7.
Hållbar energi för alla
-
8.
Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
-
9.
Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
-
10.
Minskad ojämlikhet
-
11.
Hållbara städer och samhällen
-
12.
Hållbar konsumtion och produktion
-
13.
Bekämpa klimatförändringarna
-
14.
Hav och marina resurser
-
15.
Ekosystem och biologisk mångfald
-
16.
Fredliga och inkluderande samhällen
-
17.
Genomförande och globalt partnerskap
Kategorier
Skribenter
Projekt
Artiklar

När pigorna blev kontorister- nya rön om inkomstojämlikhet i Stockholm under 100 år
Strukturella förändringar, som att den kvinnligt dominerande tjänstesektorn gick från lågavlönat hushållsarbete till kontorsjobb, bidrog starkt till att löneskillnaderna mellan fattiga och rika började minska i Stockholm för drygt 100 år sedan. Nya rön publicerade i Explorations in Economic History visar att strukturella förändringar av vilka typer av arbeten som fanns tillgängliga – inte minst för kvinnor – var avgörande.

Klimatkrisens osynliga offer
Klimatkrisen är inte bara en global miljöutmaning; den är också en källa till ökad ojämlikhet, särskilt för kvinnor i låg- och medelinkomstländer.

Lönestraff tvingar mammor att starta företag
Generellt är det fler män som startar och driver mest företag, men ser man till föräldrar ser utvecklingen annorlunda ut då mammor startar och driver fler företag än pappor. Det visar en ny studie från Jönköping International Business School.

Packa med ditt resekurage
Sand mellan tårna, härliga hotellfrukostar - och barn som är till salu?
Världshälsoorganisationen (WHO) har uppskattat att 150 miljoner flickor och 73 miljoner pojkar under arton år har blivit tvingade till sexuellt umgänge och andra typer av sexuella övergrepp som involverar fysisk kontakt. Ytterligare miljontals barn har exploaterats genom prostitution och pornografi.

Privata pooler stor orsak till vattenbrist
Rika eliter med stora pooler och välskötta gräsmattor berövar fattigare grupper grundläggande tillgång till vatten i städer runt om i världen.

Döttrar gör företag mer jämställda
Om en manlig vd har en dotter ökar jämställdheten i företaget, visar en studie. Men dottereffekten kommer först när barnet är äldre och papporna inser vilka hinder kvinnor kan möta.

Kvinnliga doldisar lyfts fram i eget lexikon
Kvinnor har bidragit till många samhällsförändringar, men deras insatser kan ha fallit i glömska. Det ville forskare ändra på genom att låta 2000 historiska kvinnor ta plats i ett lexikon.

Kontoret i väskan
Arbetslivet genomgår en stor förändring. Både genom den digitala omställningen och genom övergången från traditionella arbetssätt och arbetsplatser till hybrida arbetssätt och kontor. Nu studerar forskare vid Mälardalens universitet (MDU) detta fenomen i projektet TheO – ”The Extended Office” eller ”Det utsträckta kontoret”.

Lyckad väg framåt mot studier och framtidstro för Hallstahammars unga
Vägar framåt vänder sig till unga vuxna i Hallstahammar som varken arbetar eller går i skolan. Under projektets två år har 55 ungdomar i Hallstahammar fått hjälp att hitta tillbaka till ett socialt sammanhang, till skolan och i förlängningen till arbete. Nu fortsätter satsningen.

Fem år efter #metoo – var står vi idag?
Hösten 2017 briserade #metoorörelsen över världen. Just nu studerar forskare vilken effekt rörelsen har haft i Sverige. En slutsats är att sexuellt våld mot kvinnor erkänns som ett strukturellt problem och att det finns en känsla av ökad rättvisa efter #metoo. Samtidigt är det oklart om det faktiskt sker färre sexuella trakasserier idag.

Unga skapar pärlband med globala målen i fokus
De vill få fler unga och vuxna att förstå och känna till FN:s 17 globala mål och arbetar hårt i UF-företaget genom att hålla workshops och pärla armband. Dessutom ger de 10 procent av vinsten till UNICEF som kämpar för barns rättigheter världen över.

Två sidor av det digitala livet – nu är nätet vardag
Det digitala livet är överallt. Det kan man konstatera i Svenskarna och internet, en årlig undersökning från Internetstiftelsen. Årets rapport visar ett land där digitala tjänster ofta blivit det normala alternativet, och där internet har en given plats i både arbete och fritid.

Familjesatsning i Västerås gav ökad trygghet, mindre stress och fler utomhusaktiviteter
Tryggheten har ökat liksom utomhusaktiviteterna efter skolan och på helger. Skärmtiden har minskat, så också den upplevda stressen och nedstämdheten.

Når vi målen med Agenda 2030?
Hur lever vi i Västmanlands län upp till de globala målen enligt Agenda 2030? Vilka är våra styrkor och vilka är våra utmaningar? Länsstyrelsen har tagit fram en regional nulägesanalys av Agenda 2030 i Västmanlands län som visar på läget.
Finns det ingen plats så finns det ingen framtid för idrotten
Ikväll träffas över 4 000 barn och ungdomar i vårt läns 600 idrottsföreningar för att träna och/eller tävla. En förutsättning för aktivitet och rörelse är att det finns en plats att vara på. Det är på planen, i hallen, skaterampen eller spåret som idrott utövas. Det är där vi möts, kämpar, skrattar och bygger relationer med målet att idrotta hela livet. Har vi ingenstans att vara blir det ingen idrott.


Pandemin kan leda till ett transporteffektivare samhälle
Att pandemin förändrar och omformar våra vanor både privat och i arbetslivet är ett faktum. Men går det att hitta positiva effekter av förändringarna? Ja, ett förändrat transportbehov bland annat.