Förbundet Agenda 2030 - när du vill ställa om
Förbundet Agenda 2030 är en ideell förening som påverkat beslutsfattare och stöttat medlemmar inom hållbar utveckling sedan 1994. Mycket har hänt sedan starten, men vikten av en hållbar framtid har aldrig varit mer aktuell än nu.
Globala mål
-
1.
Ingen fattigdom
-
2.
Ingen hunger
-
3.
God hälsa och välbefinnande
-
4.
God utbildning för alla
-
5.
Jämställdhet
-
6.
Rent vatten och sanitet för alla
-
7.
Hållbar energi för alla
-
8.
Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
-
9.
Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
-
10.
Minskad ojämlikhet
-
11.
Hållbara städer och samhällen
-
12.
Hållbar konsumtion och produktion
-
13.
Bekämpa klimatförändringarna
-
14.
Hav och marina resurser
-
15.
Ekosystem och biologisk mångfald
-
16.
Fredliga och inkluderande samhällen
-
17.
Genomförande och globalt partnerskap
Kategorier
Skribenter
Projekt
Artiklar

Turbinbron tiofaldigar lekytor för hotad fiskart
Vid Turbinhuset i centrala Västerås har faunapassagen Turbinbron förbättrat Svartåns ekosystem sedan den färdigställdes år 2019. Fiskar som tidigare varit ovanliga i Svartån, såsom asp, öring och ål, har genom passagen fått möjlighet att ta sig längre upp i ån för lek och för att söka föda. Johan Lind var projektansvarig för Turbinbron, ett arbete i samarbete mellan kraftbolaget Mälarenergi och Västerås kommun. Han är nöjd med utvecklingen som har skett under de senaste fem åren, och ser ljust på faunapassagens framtid.

Så kan plastberget från sjukvården återvinnas
Engångsartiklar som handskar, blodpåsar och operationsutrustning skapar idag enorma mängder avfall inom sjukvården. Problemet har vuxit, och det finns idag få metoder för att återvinna dessa material. Men forskare på Chalmers har nu visat att det går att återvinna blandat sjukvårdsavfall på ett säkert och effektivt sätt, genom en ny teknik som omvandlar materialet till byggstenar för ny plast.

Uttjänta och övergivna fritidsbåtar växande problem
I Sverige finns flera hundra tusen uttjänta och övergivna fritidsbåtar som skräpar ner och sprider plastpartiklar och farliga ämnen. Antalet ökar med många tusen varje år. För att lösa det växande problemet krävs en rad åtgärder som kan underlätta insamling och återvinning.

Bioplast påverkar biologiskt liv negativt
Även plast som tillverkas av rörsocker är miljöfarligt. Forskare vid Göteborgs universitet ser att abborrar ändrar sitt beteende när de exponeras för den så kallade bioplasten.
– De borde inte säljas in som ett miljövänligt alternativ till vanlig plast, säger säger Azora König Kardgar, forskare.

Mest plastskräp på våra stränder
Nu släpps den första delrapporten från medborgarforskningsprojektet Plastexperimentet, där barn, unga och intresserad allmänhet deltar.


Miljövänlig båtbottenfärg mest effektiv mot påväxt
Utsläpp från kopparbaserade båtbottenfärger är ett välkänt miljöproblem. Hela 40 procent av tillförseln av koppar till Östersjön kommer därifrån. Detta sker helt i onödan, visar en ny studie från Chalmers.

Sjömat på menyn
Sverige har goda förutsättningar att utveckla produktion och förädling av sjömat. Men det krävs ökade satsningar på näringen
– Nya rätter av sjömat som tång av olika slag, sjöpung eller musselfärs är bra för hälsan, välmåendet och livsmedelsförsörjningen, menar Kerstin Eriksson, Sweden Food Arena.

Blåfenad tonfisk återvänder till skandinaviskt vatten
Den blåfenade tonfisken vandrar i Atlanten, och det är förmodligen samma tonfiskar som år efter år återvänder till våra vatten. Det visar forskare som i samarbete med sportfiskare har fångat och märkt blåfenad tonfisk med elektroniska märken.

Nya prover av historiska kustnära utsläpp
Utsläppen av miljöfarliga ämnen från den svenska processindustrin har minskat, men i bottensedimenten utanför en del anläggningar finns fortfarande höga halter föroreningar från historiska utsläpp kvar. Nu genomförs nya mätningar för att ta reda på mer om läget i Bottniska viken.

Unga skapar pärlband med globala målen i fokus
De vill få fler unga och vuxna att förstå och känna till FN:s 17 globala mål och arbetar hårt i UF-företaget genom att hålla workshops och pärla armband. Dessutom ger de 10 procent av vinsten till UNICEF som kämpar för barns rättigheter världen över.

Når vi målen med Agenda 2030?
Hur lever vi i Västmanlands län upp till de globala målen enligt Agenda 2030? Vilka är våra styrkor och vilka är våra utmaningar? Länsstyrelsen har tagit fram en regional nulägesanalys av Agenda 2030 i Västmanlands län som visar på läget.

Framtidens klimatsmarta mat
Om några år kommer andelen mat från hav och sjö att vara mycket högre andel av vår konsumtion än idag. Den nya satsningen ”Blå mat – Centrum för framtidens sjömat” satsar på att göra Sverige till en ledande producent av hållbar sjömat.

Hon lever som hon lär

Skalet från alger ger solceller extra kraft
