Förbundet Agenda 2030 - när du vill ställa om
Förbundet Agenda 2030 är en ideell förening som påverkat beslutsfattare och stöttat medlemmar inom hållbar utveckling sedan 1994. Mycket har hänt sedan starten, men vikten av en hållbar framtid har aldrig varit mer aktuell än nu.
Globala mål
-
1.
Ingen fattigdom
-
2.
Ingen hunger
-
3.
God hälsa och välbefinnande
-
4.
God utbildning för alla
-
5.
Jämställdhet
-
6.
Rent vatten och sanitet för alla
-
7.
Hållbar energi för alla
-
8.
Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
-
9.
Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
-
10.
Minskad ojämlikhet
-
11.
Hållbara städer och samhällen
-
12.
Hållbar konsumtion och produktion
-
13.
Bekämpa klimatförändringarna
-
14.
Hav och marina resurser
-
15.
Ekosystem och biologisk mångfald
-
16.
Fredliga och inkluderande samhällen
-
17.
Genomförande och globalt partnerskap
Kategorier
Skribenter
Projekt
Artiklar

Lys upp advent på ett hållbart sätt
Ljusets högtid närmar sig. Samtidigt leder oron i vår omvärld till ett ansträngt energiläge som gör att vi alla behöver hjälpas åt att spara el. Energimyndighetens expert Helena Holm ger råd om hur vi kan lysa upp tillvaron – och hålla elanvändningen nere.

Negativa utsläpp tillfälligt lösning enligt ny rapport
Kan negativa utsläpp bidra till att uppnå Parisavtalets temperaturmål?

Varje kilowattimme räknas
Just nu är energisituationen i Sverige och Europa kraftigt ansträngd. Prisnivåerna på el är höga och kan stiga ännu mer. Det finns också risk att elen inte räcker för vissa timmar i vinter. Vi kan tillsammans förbättra situationen genom att minska elanvändningen.

Vägen till ett mobilitetssystem i världsklass
Nya vanor, komplexa system men en solklar vision med hållbar mobilitet är framtiden. För att nå målen som världen enats om i Agenda 2030 krävs förändrade beteenden, samarbeten och nya lösningar.

Pandemin kan leda till ett transporteffektivare samhälle
Att pandemin förändrar och omformar våra vanor både privat och i arbetslivet är ett faktum. Men går det att hitta positiva effekter av förändringarna? Ja, ett förändrat transportbehov bland annat.

Låt det kvinnliga resmönstret bli normen för alla
Om män reste på samma sätt som kvinnor gör skulle den totala miljöpåverkan från transportsektorn minska med nästan en tredjedel. Trots det har kvinnor liten makt över den politik som formar framtidens trafiklösningar. Det visar ett forskningsprojekt från Lunds Universitet som Energimyndigheten har finansierat.

Fossilfritt Sverige: ”De kommande åren blir avgörande”
Regeringen gav nyligen initiativet Fossilfritt Sverige klartecken att förlänga arbetet fram till december 2024. För samordnaren Svante Axelsson är det glädjande att regeringen vill fortsätta satsa.
– Nu sätter vi fart med nästa fas, de kommande fyra åren kommer att bli avgörande för hur långt vi ska nå, säger Svante Axelsson.

Annorlunda Krisberedskapsvecka: ”Samverkan extremt viktig”
En katastrof eller en kris må vara global, men det är de lokala initiativen som blir avgörande för hur den bäst tacklas. Men då gäller det att vara förberedd, och ha både en krislåda och en beredskapsplan.