Eskilstuna

Bild: Edis Potori /Destination Eskilstuna

Eskilstuna kommuns starka nätverk för klimatomställning växer

Över 150 företagare, innovatörer och samhällsaktörer samlades på Mälardalens universitet med ett gemensamt mål – driva på klimatomställningen i Eskilstuna kommun.

Campus eskilstuna24

Över 150 företagare, innovatörer och samhällsaktörer samlades på Mälardalens universitet med ett gemensamt mål – driva på klimatomställningen i Eskilstuna kommun.

Nätverket går under namnet Klimatevolution och arrangeras av Eskilstuna kommun i syfte att samla näringslivet med organisationer, föreningar, universitet och offentliga aktörer för att inspirera, nätverka och skapa engagemang för ett klimatpositivt Eskilstuna 2045.

Klimatevolutionsmötet hölls 20 mars för andra året i rad och engagemanget för den helt avgörande omställningen till klimatsmarta lösningar och hållbara affärsmodeller fortsätter att öka. Dagen innehöll panelsamtal och nätverksarbete med talare från bland andra; Coop Logistik, Volvo Construction Equipment, Energimyndigheten, Varubud Åkeri AB, Viable Cities, Skanska, IKEA, Peab och Scania.

– Det är tillsamman vi får det att hända. Vårt lokala näringsliv är dragaren i det arbete vi som kommun och samhälle nu gör för att leva upp till internationella, europeiska och nationella målsättningar. Inom ramen för vårt medlemskap i Viable Cities, som sporrar oss än mer att visa vägen, ser vi att Eskilstuna verkligen är på banan. Vi vet att vi kan ta ansvar, skapa jobb och utveckling i ett och samma andetag. Och det är ni, näringsliv och akademi som gör det möjligt, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Behöver jobba tillsammans

En del av kommunens strategi för att arbeta effektivt med klimatomställning är samverkan lokalt med branschkluster och organisationer. Eskilstuna kommun deltar även i Viable Cities, Sveriges största insats för klimatneutrala och hållbara städer finansierat av Energimyndigheten, Vinnova och Formas som ett strategiskt innovationsprogram. Programchef är Olga Kordas som också deltog på årets upplaga av Klimatevolution.

– Vi behöver jobba tillsammans över alla sektorer för att möta klimatkrisen och utveckla ett hållbart samhälle. Klimatevolution i Eskilstuna är ett bra exempel på en lokal kraftsamling. Det har varit givande att bidra till och lära av dagens samtal om hur vi ytterligare kan öka takten i klimatomställningen på ett sätt som ger livskvalitet för alla, säger hon.

Ett av verktyget i Viable Cities flaggskeppssatsning Klimatneutrala städer 2030 är klimatkontrakt där i Eskilstuna har inspirerats och skapat klimatåtaganden för det lokala näringslivet. Åtaganden formas efter organisationernas förutsättningar och kommunen och andra aktörer erbjuder stöd inom en rad områden, exempelvis Energitrappan för att bli ett energismart företag och utbildning för klimatledare. Hittills har 39 företag skrivit under åtagandet för 2024 och många av dem fanns på plats. Men ambitionen är att bli många fler.

–​​​​​​​ Det är fantastiskt roligt att så många företag och organisationer nu har skrivit på vårt lokala åtagande och vill vara med och jobba för ett klimatpositivt Eskilstuna 2045! Att samlas och byta erfarenheter och se varandra som kollegor i klimatomställningen är avgörande för att vi ska lyckas, säger Elin Svanström, projektledare för Klimatevolution och Viable Cities i Eskilstuna kommun.