A009 10051549 C059 braw 15 49 40 46 Still001

Plast i avfall- ungdomar ger sin syn på vår tids stora utmaning

Gymnasieelever från Västerås presenterade sina lösningar på en av vår tids stora hållbarhetsutmaningar: plast i restavfall. Presentationen markerade slutet på den första innovationsrundan i projektet Forward 2030, som syftar till att stärka ungas inflytande och innovationskraft i samhällets omställning.

Det är en måndagseftermiddag i maj. Korridorerna på Mälardalens universitet sjuder av liv. Utanför föreläsningssalen hänger affischer med färgstarka visioner skapade av gymnasieelever som antagit verkliga samhällsutmaningar kopplade till plast i avfall. Inne i salen väntar en förväntansfull publik.

Det är dags för den första innovationsrundan i Forward 2030, ett projekt där unga ges möjlighet att ta fram lösningar på vår tids stora utmaningar, i nära samverkan med företagen.

Moderatorn Mikael Genberg – konstnären och entreprenören som vill placera ett rött hus med vita knutar på månen pratar välkomnar genom att säga att det viktiga inte är att tänka rätt, utan att om att våga tänka stort. 

– Inget är omöjligt om man vågar drömma, säger han, och nickar mot eleverna från Carlforsska gymnasiet som snart ska presentera sina förslag.

Under våren har de arbetat med en konkret fråga: Hur får vi bort plast i avfallet? Bakom uppdraget står Mälarenergi och Bostads AB Mimer. Elevernas svar? Allt från att arbeta med märkningar i sorteringsstationer, evenemang i skolor och bostadsområden och kampanjer som ska trigga boende att hålla i ordning i miljöbodarna.

– Vi ville göra något som faktiskt funkar för unga, något som vi själva skulle bry oss om, berättar en av eleverna.

Processen har följt en tydlig metod i tio steg; från problemformulering till färdiga lösningar, visualiserade i affischer och filmer. På plats finns representanter från både Mimer och Mälarenergi, tillsammans med forskare, andra skolor och nyfikna åskådare.

 

Fortsättning följer

Till hösten växlar projektet upp. Fler skolor – bland andra Kopparlundsgymnasiet, Västerås folkhögskola och Ullvigymnasiet – kliver in i processen tillsammans med nya utmaningsägare som Länsstyrelsen, Västerås Citysamverkan och Köpings kommun. Frågorna handlar då om allt från hur vi bygger inkluderande stadskärnor till hur en hållbar skola eller park kan se ut.

Men Forward 2030 handlar om mer än innovativa processer. En central del av projektet är att stärka ungas inflytande i samhällsutvecklingen – bland annat genom ett nytt ungdomsråd som formas på ungdomars egna villkor.  Förbundet Agenda 2030 har gett Undomsdialog ett uppdrag att undersöka hur ett ungdomsråd skulle kunna se, och vilken roll ett råd kan fylla.

– Det är så inspirerande att se vad som händer när unga får arbeta med verkliga samhällsutmaningar och blir tagna på allvar. Ungdomsdialog har gjort ett fantastiskt jobb och nu har vi ett bra underlag att bygga vidare på tillsammans, säger Anna Bjerne, projektledare för Forward 2030.

I november hålls nästa stora presentation på MDU. Och längre fram väntar en metodbok, och en slututställning våren 2026.

Framtiden är inte något som händer det är något vi skapar. Och på MDU denna dag är det tydligt vem som håller i penseln.