REPRIS 1 Fotograf Jonas Bilberg

Bild: Jonas Bilberg

Västerås första cirkulära popup-butik REPRIS öppnar – för en hållbar framtid!

Västerås får snart sin första cirkulära popup, Repris, en plats där möten, handel och kunskap samlas.

Repris öppnar den 24 november och under fyra veckor välkomnas alla att utforska möjligheterna med cirkulär ekonomi.

– Vi är absolut inte först med idén om en cirkulär popup, men vi har nu samlat ett gäng aktörer där vi tillsammans kan göra något åt klimatpåverkan från konsumtion och handel, säger Anna Bjerne, projektledare.

Repris är mer än bara en butik

Det är en plattform och popup-yta för kreatörer och aktörer med cirkulärt och hållbart tänkande.

– Men även för butiker där hållbarhet redan spelar en roll, om än en liten. Vi vill lyfta fram goda exempel i REPRIS och som besökare får man uppleva nya produkter skapade hållbart, remake, upcycling och secondhand på nya, innovativa sätt, menar Lotta Görling, projektledare.

Det finns också möjlighet att bekanta sig med hyr- och delningstjänster, för att kunna prova på att leva mer hållbart utan att behöva köpa nytt. Genom REPRIS skapas möjligheter att bidra till en mer cirkulär ekonomi och minska klimatpåverkan. I projektet samarbetar olika aktörer från näringsliv, akademi, offentlig sektor och civilsamhälle.

– Det handlar om att jobba ihop och stötta varandra för att våga testa nya grejer. Vår förhoppning är att flera av dessa aktörer kommer att vilja fortsätta även efter att popup-butiken har stängt, säger Lotta.

Kunskap på repris

För den som är nyfiken på hur cirkulär handel fungerar i praktiken är REPRIS platsen att vara på.

– Här kommer vi att ha workshops och event om hållbar konsumtion och produktion, där du kan lära dig mer om cirkulär ekonomi och hur vi alla kan göra en positiv skillnad för klimatet. Det blir en chans att träffa likasinnade, utbyta idéer och bli inspirerad till en mer hållbar livsstil, fortsätter Lotta Görling.

Workshop av studenter

Mälardalens universitet (MDU) är en viktig part för att nå framgång i projektet och tillsammans med de andra aktörerna vill de bidra till en cirkulär ekonomi i länet. Bland annat kommer workshops för ungdomar att arrangeras i samarbete med MDU-studenter, med fokus på beteendemönster utifrån hållbar konsumtion, användarnas behov och kontext.

– Målet är att skapa en tydligare bild av ungdomarnas syn och beteendemönster, och ta fram förslag som kan främja en cirkulär omställning. Efter popupen kommer vi att paketera och sprida upplägg, resultat och erfarenheter till övriga kommuner i länet, säger Anna Bjerne.