
Bild: Lotta Görling
Norbergs kommunhus –arbetsplats med historia i väggarna
Norbergs kommunhus har fått ett nytt liv, och den klassiska 50-talsbyggnaden har genomgått en noggrant genomförd renovering som kombinerar det gamla och det nya. I hjärtat av Norberg står nu en byggnad som inte bara bevarar sin historiska charm utan även anpassar sig till framtidens hållbarhetskrav och arbetsmiljöbehov.

Kristiina Pousar, teknisk strateg på Norbergs kommun
Bild: Lotta Görling
Det gamla kommunhuset, som invigdes 1958, har haft sina utmaningar genom åren. Det var för kallt på vintern och för varmt på sommaren – problem som många gamla byggnader kan känna igen sig i. Men när renoveringen inleddes 2023 var det inte bara för att fräscha upp interiören. Fokus låg på att göra byggnaden mer hållbar och energieffektiv.
Kristiina Pousar, teknisk strateg på Norbergs kommun, förklarar:
– Vi har jobbat intensivt med att förbättra klimatskalet, och det har verkligen varit en prioritet att skapa ett mer behagligt inomhusklimat. Nya ventilationssystem, solceller på taket, bergvärme och fjärrkyla har alla hjälpt till att höja både komforten och hållbarheten.
Och det är mer än bara tekniska lösningar som gör renoveringen särskild. Byggnadens ursprungliga detaljer har varsamt bevarats, allt från marmorfönsterbrädor som används som bordsskiva, till kvalitetsmöbler som fått nytt liv genom omklädsel. På flera ställen har klassiska armaturer och belysning blivit renoverade och lyser upp det nyrenoverade ytorna. Det handlar om att hitta den rätta balansen mellan att respektera historien och anpassa för framtiden.

Omklädda soffor, och målade väggar i originalfärg ger ett behagligt lugn i rummet
Bild: Lotta Görling
Den nya entrén är inte bara en praktisk lösning för att göra byggnaden mer tillgänglig, utan också en välkomnande gest till alla som besöker kommunhuset. Med en ramp och en bemannad reception har byggnaden blivit både mer öppen och användarvänlig.
– Det känns bra att ha fått till en byggnad som verkligen speglar våra värderingar – hållbarhet, tillgänglighet och att bevara det som är viktigt. Vi har också fokuserat på att skapa en arbetsmiljö som gynnar både medarbetarna och besökarna, säger Kristiina.
En annan viktig aspekt av renoveringen har varit att Polisens kontaktcenter (PKC) fortsatt ska vara kvar i Norberg. Genom att ge PKC ett eget våningsplan och skräddarsy lokalerna efter deras behov har kommunen lyckats behålla en viktig verksamhet och arbetsgivare i regionen.
Renoveringen handlar inte bara om att skapa en effektiv arbetsplats utan om att göra ett långsiktigt hållbart val. Kommunhuset är ett föredöme för hur äldre byggnader kan moderniseras för att leva vidare med både historia och hållbarhet i fokus. Den välvda trappans tidstypiska färg och material har bevarats, konferensrummen har getts namn efter historiska personer som levt och verkat i Norbergs kommun, och presenteras med både namn och historia med en fin träskylt. I sessionssalen hänger vackra handsydda gardinerna av konstnären Maj Fredin-Fredholm, nu omsorgsfullt tvättade och redo att möta nya och gamla besökare i minst 50 år till.
Från de nyrenoverade kontorslandskapen till det moderna solenergisystemet är Norbergs kommunhus en plats där historia och framtid möts på ett hållbart sätt. Med byggnaden nu invigd kan kommunen blicka framåt och visa vägen för andra när det gäller att kombinera bevarande med modernisering.

Armaturer i foajé designade av formgivaren Hans-Agne Johansson.
Bild: Lotta Görling

Originaldörrar i teak.
Bild: Lotta Görling

I receptionen ser du numer rakt genom huset sedan väggar öppnats upp.
Bild: Lotta Görling

Fönsterglasen är bytta, och träkarmarna renoverade.
Bild: Lotta Görling

Handtagen är i original.
Bild: Lotta Görling

Även om visarna inte rör sig, väcker klockan ett intresse för tidens tand.
Bild: Lotta Görling

Mosaiken i trapphuset
Bild: Lotta Görling

Huset är byggt 1958 och ritad av arkitekten Paulli Harder-stadsarkitekt i Norberg, och fasaden täcks av travertin- kalksten från Italien
Bild: Lotta Görling

Sessionssalens trärelief av konstnären Olle Norberg
Bild: Lotta Görling

Statyn Maj av konstnären Emil Näsvall
Bild: Lotta Görling

Gardiner i sessionssal och trapphus sydda av konstnären Maj Fredin-Fredholm
Bild: Lotta Görling

Ateljé Lyktans armaturer i entréfönster och sessionssal.
Bild: Lotta Görling

Mosaiken på fasaden är gjord av konstnären teddy Sempinski
Bild: Lotta Görling
Kommentarer