Hesa Fredrik

Ingen fara när signalen för Hesa Fredrik testas

Fyra gånger per år kontrolleras det att signalen Viktigt meddelande, även kallad Hesa Fredrik, fungerar. På måndag 7 mars klockan 15.00 är det åter dags för test av utomhusvarningen.

Det är en test av Hesa Fredrik på måndag 7 mars klockan 15.00

- Med tanke på omvärldsläget vill MSB betona att det är ett test, säger Anders Johannesson, enhetschef på MSB.

Utomhusvarningen och signalen Viktigt meddelande, VMA, är ett varningssystem som används vid olyckor, allvarliga händelser och störningar i viktiga samhällsfunktioner. Det är en viktig del av Sveriges krisberedskap. För att kontrollera att signalen fungerar så testas den fyra gånger per år. Samtidigt görs allmänheten uppmärksam på att signalen finns. Tidpunkten för testerna är klockan 15.00 den första helgfria måndagen.

MSB får många frågor från media som gäller om testet kommer att genomföras. Svaret är ja, testet kommer att genomföras som planerat.

- Med tanke på omvärldsläget vill MSB betona att måndagens signal är just ett test. Vi uppmuntrar media att sprida informationen så att allmänheten får vetskap om att det inte finns anledning till oro, säger Anders Johannesson, enhetschef på MSB.

Under 2022 testas signalen följande datum:

7 mars

13 juni (obs, 13 juni då nationaldagen är första måndagen)

5 september

5 december

Om signalen hörs i skarpt läge ska allmänheten:

Gå inomhus.

Stänga alla dörrar, fönster och om möjligt ventilation.

Lyssna på Sveriges radios P4 eller se på TV eller text-TV.

Ta del av information på webbplatsen Krisinformation.se.

Ta del av information från informationsnumret 113 13.

Numret 112 ska endast användas vid akut fara. Du ska inte använda det för att få mer information. Tänk också på att vid en allvarlig händelse är det lätt att rykten och desinformation sprids. Om du misstänker att en uppgift inte är sann, ska du inte sprida den. Kontrollera alltid källan om du känner dig osäker.

Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.