Foto Jessica Andersson

Bild: Jessica Andersson

Med kroppen som transportmedel – Malin har hittat sin hållbara hälsa

Malin Lundskog från Göteborg var både utmattad och deprimerad men lyckades vända skutan. Nu har hon funnit balansen och kallar sin hälsofilosofi för hållbar – bra grejer för både kropp och klimat.

Foto Jessica Andersson 2

Malin Lundskog är med i nätverket ”Sustainable influencers”, numer en förening. Den verkar för att hållbarhet ska få större spridning i sociala medier. ”Den är ett svar på mycket av det oansvariga inom influencervärlden med flygresor, quickfixar och shopping utan en tanke på varken hållbarheten i människan eller miljön”, säger hon.

Bild: Jessica Andersson

Det är svårt att inte smittas av Malin Lundskogs oförställda och fria livsglädje. Leendet utstrålar harmoni och styrka. För henne handlar hälsa inte bara om fysisk och mental styrka utan sträcker sig ner i jorden, upp i luften, ut i havet. För att en människa ska kunna njuta måste planeten också må bra.

-Hållbarhet för mig innebär att leva på ett sätt där jag ger mer än jag tar. Där vi hittar ett glädjefyllt sätt att leva som inte orsakar något eller någon annan skada. Inte oss själva heller!

Att använda kroppen som transportmedel är ett utmärkt exempel från Malins vardag. Genom att cykla, gå och springa för kortare transporter undviks utsläpp och kroppen får sin träning. Hon bor i närheten av havet och badar ute närapå året runt istället för att använda kranvatten hemma i huset.

Malin försöker också undvika plastförpackningar i så hög utsträckning som möjligt. Under ett tidigare arbete som informatör på avloppsreningsverket i Göteborg fick Malin stor respekt för utsläpp av kemikalier.

-Jag tvättar hår och hud med Aleppotvål, kläder med tvättnötter och saltar himalayasalt för att undvika plast i saltet.

Filosofin sträcker sig till kläderna – som hon köper på second hand i första hand. Nya kläder behöver hon dock sällan köpa – Malin har så kallad kapselgarderob, alltså ett mindre antal plagg där alla delar passar med varandra.

Hållbarhetstänket syns också på tallriken

-Jag lagar mat hemma. Helst ekologiskt och jag är flexitarian, så jag äter veganskt samt ägg, fisk och skaldjur. Jag odlar också en del, odlandet i sig är rogivande för själen.

Vad beror det på att hälsa och välmående är så viktigt för dig?

-För att jag älskar att må bra. Jag har mått dåligt och skyllt det på andra människor och omständigheter. När jag hittade till min livsglädje efter depression och utmattning kom jag till insikt om att alla förtjänar att må bra – och att alla har sitt eget ansvar att göra så gott de kan.

Malin Lundskog har alltid varit en fysiskt aktiv person och älskar friheten i att må bra, tycka om sig och vara generös mot medmänniskor. Hon har också valt att göra detta till sitt yrke. Under varumärket med samma namn som hon själv verkar hon som hälsoinspiratör med onlineseminarier för kvinnor och andra hälsoentreprenörer, skriver böcker om hälsa och håller inspirationsföreläsningar på företag.

Den hållbara livsstilen till trots – klimatångesten finns också i Malin.

-Jo, jag har en flygresa bokad, den känns inte bra och har inga ursäkter heller - ska iväg o springa maraton i bergen i Italien. Helt onödigt. Men samtidigt är det mycket livskvalitet i det. Weekendresor med flyg går fetbort!

Och ångesten går att hantera menar hon.

–Jag ser till mina små hållbarhetssteg och känner mig nöjd. Jag hörde ett avsnitt om klimatångest i radioprogrammet "Kropp o Själ" i P1. De som har det är också de som tror att de kan bra något åt saken. Så det känns ändå okej att ha klimatångest!

”Jag ser till mina små hållbarhetssteg och känner mig nöjd”

Malin Lundskog