111119 Klimatklubben press 0 3

Bild: Emily Dahl

Framtidsmamas

De är småbarnsmammorna som startade Klimatklubben 2018, en plats på sociala medier som numera engagerar tusentals människor kring klimatfrågan. Budskapet är enkelt: ”från klimatångest till handlingskraft”

Årets framtidsmamas

Med motiveringen: ”De är småbarnsmammorna som startade Klimatklubben 2018, en plats på sociala medier som numera engagerar tusentals människor kring klimatfrågan. Budskapet är enkelt: ”från klimatångest till handlingskraft”. Med fakta och konkreta råd visar de hur vi alla kan driva förändring, vinna på en omställning, göra skillnad för vårt klimat – och skapa en vettig och hållbar framtid för våra barn” blev Johanna Nilsson, Maria Soxbo och Emma Sundh utsedda till Årets framtidsmamas av tidningen mama på deras årliga gala.

111119 Klimatklubben press 0

Emma Sundh

Bild: Emily Dahl

Varmt grattis till utmärkelsen, har ni hunnit smälta att ni fick priset?

– Tack så mycket! Så himla flott att ta klimatfrågan på gala, inte sant?

Vad innebär utmärkelsen för er och för Klimatklubben

– Dels att klimatfrågan får ta på sig galastassen och att denna livsviktiga fråga både höjs och normaliseras, men också – så klart – att vi tar med oss klimatsnacket in i nya bubblor av människor. Vi vill ju inte bara snacka med de som redan fattar klimathotet och engagerar sig, vi vill nå fler människor. Helst alla. Det är ju bråttom! Vi tycker det är enormt viktigt att snacka klimat på bästa mama-sändningstid med de föräldrar vars barn ska leva i den här hotade världen. Vi behöver fler som kavlar upp ärmarna och steppar upp sitt klimat-game.

Dessutom känns det så klart fantastiskt att vårt jobb – och alla de som jobbar med Klimatklubben – uppmärksammas och uppskattas.

Vad är hemligheten med Klimatklubben, hur lyckas ni få ett sådant genomslag och gensvar i sociala medier?

– Vi använder oss av sociala medier och jobbar för att paketera om klimatfrågan så att den kan locka fler. Vi vill göra klimatfrågan snygg, smart och lättillgänglig! Vi använder inga pekpinnar, utan slänger hellre ut fakta i en snackig ton och lyfter alla de vrickade normer vi drivs av – och så får läsaren göra egna konklusioner.

111119 Klimatklubben press 0 5

Maria Soxbo

Bild: Emily Dahl

Ni har nyligen lanserat en bok, Gör skillnad, berätta mer om den. Kan den bli årets julklapp ?

– Jamen, det hoppas vi! En peppig klapp som dessutom kan vandra vidare från person till person. Vi vill ju att många ska läsa den, få på sig klimatglasögonen och ställa in skärpan. Främst vill vi att årets julklapp blir klimatkunskap i någon form. En dos medvetenhet, inspiration och framtidstro är väl det finaste en kan ge någon? Om inte vår bok, så kanske en vegetarisk eller vegansk kokbok som smarrar upp det hållbara vardagslivet. Vi måste trots allt börja snacka mer om vinningarna av att ställa om, och mindre om vad vi måste ge upp. Vi måste alla bli bättre på att måla upp bilden av det härliga, hållbara livet, som kanske till exempel utspelar sig bortom ekorrhjul, ekonomisk stress och livspussel med 10 000 bitar som inte riktigt passar ihop.

”Strunta i de normerna och var med och skapa nya, bättre varianter”

Emma Sundh

Nu nalkas det snart ett nytt år, har ni några tips att tänka på gällande hållbara festkläder?

– Använd det du har, låna av vänner, hyr, sy om eller för all del: bär det du hade förra festen. Vi drivs av en massa ohållbara normer som till exempel att vi ska bära nytt till varje fest. Strunta i de normerna och var med och skapa nya, bättre varianter. Och en behöver ju trots allt inte äga allt en bär, right?

111119 Klimatklubben press 0 1

Johanna Sox

Bild: Emily Dahl