I Stock 155160174

DEL FEM: Zero Waste

Jag är fortfarande en tungviktare för klimatet. Jag har skruvat på konsumtionsbeteendet, men gör fortfarande lika diskreta klimatavtryck som en flock elefanter gör på gräset de springer över på savannen.

Men även om Zero Waste visade sig vara en fjärt från elefanten skulle jag rekommendera alla att testa det.

Jag säger verkligen inte att det inte är bra att sluta använda förpackningar, nej, men det skapar väldigt liten effekt på klimatet, i alla fall för en person som jag med mina sparsmakade res- och konsumtionsvanor.

När jag för ett år sedan svarade på frågorna på sajten Klimatkontot landade jag på 8 ton utsläppt koldioxid per år, ungefär som genomsnittsvensken. Snittet i världen är 6 ton, och vi skulle behöva ner på 2 ton per person för att komma någon vart nämnvärt med skadorna som utsläppen orsakar.

Efter ett år med Zero Waste landade jag på 7,8 ton, långt ifrån mitt mål 6 ton. Tyvärr orsakas den lilla minskningen inte av förändringen i konusmtionsbeteende utan av att jag detta år kört färre mil med min bensindrivna bil på grund av en ny bra cykel och kollektivt resande till arbetet.

Har jag då testat Zero Waste-metoden det till ingen nytta? Nej - tvärtom! Svaret är solklart - att tvingas tänka efter och finna nya vägar är nödvändigt i det förändringsarbete som vi alla måste göra. Ett försök med Zero Waste är ett utmärkt sätt att utmana sig själv på.

Dra ner, låna, sortera, återanvänd, kompostera.

Dra ner, låna, sortera, återanvänd, kompostera.

Och sluta köp billigt skit som du ändå slänger inom ett år!

Testa Zero Waste, våga utmana tanken och beteendet på allvar.

Under det gångna året har jag skrivit krönikor om att hjärnan behöver utmanas för att kunna tänka nytt, om att färre saker i hemmet lättar hjärtat. Jag har också funnit vägen till många tricks som min farmor och mormor troligtvis använde sig av innan folkhemsbygget satte fart och känner mig mycket nöjd.

Vad händer u då? Ja, Klimatkontot rekommenderar mig att sluta handdiska, duscha kortare tid och att sluta köra bensindrivet. Jag kan bara hålla med och rekommenderar dessutom mig själv att äta färre kött- och mejeriprodukter.

Hiss

1. Ättiksprit, eterisk olja blandat med vatten ersätter sköljmedel i tvättmaskinen. Bästa grejen i år. Se recept på min blogg!

2. Bikarbonat ersätter rengöring i exempelvis diskhon, handfat, rör och badkar. Det SKINER!

3. Handla med tygkassar och tygpåsar för frukt och grönt.

4. Köpa kött, ägg, linser, pasta, bönor, olivolja och diskmedel på lösvikt.

5. Använda olivolja som mjukgörande till fötterna.

6. Koka min egen tomatsås. Gott, gott. Recept finns också på min blogg!

7. Fortsätta köpa grejer i andra hand.

Diss

1. Göra egen deodorant. Omständigt, kladdigt och hjälper inte mot illalukt.

2. Schampokaka. Har testat ett otal tvålar - ingen har funkat. Håret har blivit svinto-ish.

3. Kokosolja/olivolja som hårinpackning. Skapar en sjukt svettig hårbotten som inte andas på flera dagar efteråt… usch.

”Dra ner, låna, sortera, återanvänd, kompostera”

Jessica Andersson