IMG 7894

Glasklart på Återbruken

Under året kommer alla Återbruk i regionen att få en ny fraktion för fönsterglas. Det gör att massor av material som tidigare har lagts på deponi, det som förut kallades tippen, nu kan återvinnas.

– Två steg uppåt i avfallstrappan i ett nafs! Från deponi till återvinning i ett steg – det är inte ofta vi har möjligheten att göra det, säger Ludvig Ericsson, enhetschef Återbruk på VafabMiljö.

IMG 1428

Den nya fraktionen heter Fönster. Här kan den som besöker Återbruket lämna fönsterglas, bilglas, dricksglas, spegelglas med mera. Glasförpackningar lämnas som vanligt i insamlingen för Glasförpackningar.

– Det finns fortfarande ett gäng glasmaterial som inte kan tas emot i den här fraktionen. Det gäller bland annat glasskivan i mikrovågsugnen, ugnsluckor och annat glas som är bearbetat för att klara höga temperaturer. Kristallglas vill vi inte heller ha, för de innehåller ofta bly och är bättre att lämna till second hand, berättar Ludvig Ericsson.

Glaset som samlas in på Återbruken fraktas till Askersund för omlastning och vidare färd mot norra Tyskland. Det finns ännu ingen aktör som kan återvinna det här materialet i Sverige

– Även om det transporteras längre sträckor är det bättre än att gräva ner det. När glaset återvinns kan det bli till nya produkter och det minskar behovet av att skapa nytt glas. Och det är bara en av miljövinsterna här. Vi tjänar inte pengar på det här, men det är det bästa för våra barn och barnbarn, menar Ludvig Ericsson.

Sedan 1 april finns insamlingen på 14 av de 18 Återbruken i VafabMiljös region. Till hösten kommer den att finnas på samtliga Återbruk.

”Det ska minska deponiavfall med 50 procemt”

Ludvig Ericsson

Det här är avfallstrappan

Avfallstrappan kallas ibland även för avfallshierarkin och består av fem nivåer som stegvis beskriver hur avfall ska hanteras och behandlas. Det översta steget som vi strävar mot är att minska avfallet genom att förebygga att det uppstår avfall överhuvudtaget. Läs mer om avfallstrappan här Avfallstrappan - VafabMiljö