I den nya Cirkulärbutiken kommer IKEA att rädda möbler från att bli avfall och ge dem en ny chans att leva vidare. Från Malmö i söder till Haparanda i norr står IKEA-varuhus redo att ta hand om gamla IKEA-möbler och sälja dem vidare för att ge dem ett nytt liv, i ett annat hem. Samtidigt vill IKEA genom sina medarbetare och events i butiken inspirera fler människor till att leva ett mer hållbart liv inom planetens gränser.
- Vi är mitt i den största omvandlingen i IKEAs historia, att bli cirkulära till 2030. Med Cirkulärbutiken vill vi inspirera fler att leva ett cirkulärt liv, som är bra för både plånbok och planet, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef på IKEA Sverige i ett pressmeddelande.
”Vi är mitt i den största omvandlingen i IKEAs historia, att bli cirkulära till 2030”
Tack vara butikerna tar IKEA ännu ett steg mot sitt mål att inspirera fler människor till att leva ett mer hållbart liv inom planetens gränser och samtidigt bana väg för att kunna ställa om från en linjär till en cirkulär affärsmodell. En viktig del i IKEAs hållbarhetsarbete är att alla produkter ska designas utifrån cirkulära principer och av förnybara och återvunna material inom tio år, samtidigt som det ska bli lättare för kunderna att förlänga livet på sina möbler och produkter.
- Att förlänga livet på våra produkter är ett arbete vi gör tillsammans med våra kunder. Vi tror att det är viktigt att hållbarhet blir en naturlig del i samtalen med våra kunder och att vi kan dela med oss vår kunskap om att leva ett mer hållbart liv inom planetens gränser, säger Jonas Carlehed.
Cirkulärbutiken är en utveckling av den tidigare Fynd-avdelningen. Här har IKEA länge arbetat för att förlänga livet på möbler och minska antalet produkter som kastas bort genom att fixa till och packa om skadade föremål. Förutom en ny layout kommer den nya butiken att fortsätta vara en plats för att hitta fynd, och kommer även att inkludera ett ännu bredare utbud av smarta heminredningslösningar till låga priser.
Kommentarer