Fields 3500447 1920

Bild: PIXABAY

Odla 1 kvadratmeter lin

Vill du odla spånadslin? Och upptäcka en underbar växt med den fina blå lilla blomman? Lära dig att omvandla ett frö till en nyttig fiber? Allt du behöver är frö och en kvadratmeter. Du kan delta i projektet 1 kvm lin med hemskickade eller egna frön. Sista anmälningsdag är 1 maj.

Hemslöjdskonsulenterna i Västra Götaland startade förra året det omtyckta projektet 1 kvm lin. I år kommer nästan hela Sverige vara med och odla spånadslin. Tillsammans med Svenska Hemslöjdsföreningar Riksförbund, hemslöjdsföreningar, hemslöjdskonsulenter och utvecklare runt om i landet kommer vi tillsammans fylla landet med blåblommande plättar.

Alla kan odla lin

Allt du behöver är frö och en kvadratmeter. Lin är en underbar växt, och nu vill hemslöjdsföreningarna runt om i Sverige att fler ska lära känna den blå lilla blomman!

– Vi ska odla spånadslin tillsammans, alltså lin som används för att göra textil. Från frö till fiber, berättar Susan Levál, Länshemslöjdskonsulent.

På latin heter lin Linum usitatissimum, det betyder det högst nyttiga. Sällan har väl ett namn beskrivit en växt så bra. Linet klär oss, värmer och föder oss. Och linet drivs av sol, jord och vatten. Linet delar en tusenårig historia med oss människor. För länge, länge sedan kom människan på den smäckra stjälken döljer en urstark fiber. Den upptäckten har varit till glädje för både Farao och piga.

I projektet 1 kvm lin i Västmanland medverkar Köping-Arboga-Kungsör slöjd- och hantverksförening, Norbergs Bergslags Hemslöjdsförening, Sala slöjd- och hantverksförening, Surahammars konst- och hantverksgille, Västerås slöjd- och hantverksförening och Västmanlands läns hemslöjdsförbund.

Du kan delta i projektet 1 kvm lin med hemskickade eller egna frön. Sista anmälningsdag är 1 maj.