Linda Holtby

Bild: PRIVAT

Trädgårdens guldgruva

Hon är odlaren utan avfall. Möt VafabMiljös miljöinformatör Linda Holtby som på några år gått från novis till att odla i samspel med naturen.

Vill du slippa rensa ogräs och vattna i sommar – samtidigt som du sparar pengar och tar hand om miljön? Ja, det låter nästan för bra för att vara sant men i familjen Holtbys trädgård i Västerås har övergången till en permakultur-inspirerad odling bland annat inneburit att tiden som läggs på ogräsbekämpning och vattning minskat drastiskt.

- Att odla hållbart innebär för oss att vi försöker återskapa naturen i vår trädgård. I naturen är marken till exempel aldrig bar och det som vissnar ner ger ny näring till jord och djurliv. I vår trädgård tillför vi trädgårdsavfall som gamla växtdelar och gräsklipp genom att täckodla, alltså täcka marken med organiskt material, förklarar Linda Holtby.

”Att odla hållbart innebär för oss att vi försöker återskapa naturen i vår trädgård”

Linda Holtby

Täckodling har många fördelar. Förutom att tillföra näring till jorden minskar mängden ogräs och växttäcket håller fukten kvar i jorden vilket gör att den inte behöver vattnas lika ofta. Dessutom sparar du tid och använder det material som redan finns i trädgården. Vill du göra det riktigt enkelt för dig låter du gräsklippet ligga kvar på gräsmattan när du klipper. I annat fall kan du samla ihop klippet och lägga det runt buskar, träd och odlingar.

Hemma hos familjen Holtby är det inte bara familjens eget trädgårdsavfall som tas tillvara. På området finns ett fint samarbete mellan grannarna.

- Vi får gräsklipp i utbyte mot färsk vitlök och istället för att köpa en extra skottkärra eller högtryckstvätt får vi låna av våra grannar. Det är ju också ett sätt att skapa en hållbar trädgård, säger Linda

Ett annat tips är att starta en kompost för trädgårdsavfallet. I den kan du slänga till exempel växtrester som blir till ny fin jord.

- Bra jord är a och o för en välmående trädgård, kompostering kan vara en hel vetenskap men vi tycker att vi lyckas bra utifrån tumregeln 75 procent grönt och 25 procent brunt. Med grönt menas växtrester och med brunt, löv, halm och flis, menar Linda.

Men ogräset då, kan det komposteras?

- Så länge det först får torka ut ordentligt i solen, gärna på en stenplatta, är det ingen fara; det går bra att slänga på komposten för att bli till ny jord. Det enda du bör undvika är invasiva arter. Små mängder invasiva växter lägger du i restavfallet i väl förslutna påsar. Större mängder ska läggas i förslutna säckar och lämnas till Återbruket i behållaren för Tapeter, Takpapp och Gummi. Båda tillvägagångssätten går till förbränning utan omlastning och riskerar därmed inte att sprida arterna vidare, avslutar Linda.

Ta tillvara på avfallet i din trädgård

  • Grenar – Här hittar du material både för att göra egna blompinnar och för pyssel.
  • Gräsklipp - Bra jord är a och o för en välmående trädgård. Täckodla med gräsklipp!
  • Jord – Vem har sagt att en trädgård måste vara platt? Bygg en liten vall som du sår gräs på och vips så har du fått en skön utomhussoffa!
  • Maskrosor – Hela maskrosen är ätlig. Bladen påminner om ruccola i smaken och av kronbladen kan du göra eget te. If you can’t beat it – eat it
  • Sly – Bygg dina egna miljövänliga spaljéer eller flisa och skapa vackra gångar i trädgården
  • Stenar – Genom att trava stenar på varandra skapar du ett fantastiskt insektshotell. Småkrypen kommer att stormtrivas
  • Vissna blommor – Lägg i trädgårdskomposten och gör din egen jordInvasiva arter - hos Naturvårdsverket kan du läsa mer om vilka växter som klassas som invasiva eller problematiska, till exempel parkslide, blomsterlupin och jätteloka.
Vegetables 1679947 1920

Bild: BIld av Markus Spiske från Pixabay

Vill du läsa fler nyheter? Anmäl dig till nyhetesbrevet