Shutterstock 1588020916

Letar du efter en gran?

Julen närmar sig med glittrande ljus och för många är det dags att bestämma sig för årets gran. Men vilken gran är bäst, sett ur ett klimatperspektiv?

En närodlad, gärna ekologisk, helt vanlig gran är bäst för klimatet men lokala, eller ens svenska kan dock vara svåra att hitta. En betydande del av julgranarna som säljs i Sverige är danska.

Enligt en avhandling vid Sveriges lantbruksuniversitet från 2018 är den svenska julgransmarknaden underutvecklad; julgransodlingarna skulle kunna bli både fler och större. Efterfrågan på närodlad gran växer och flera skadegörare som finns i Danmark saknas här.

–Om du har möjligheten är det bästa för miljön att hugga en svensk gran, så kallad rödgran, i sin närmiljö i egen eller med tillstånd i annans skog. Nästbäst är att köpa en närodlad, ekologisk gran. Dessa är mer miljövänliga än till exempel en plastgran, säger Peter Roberntz, senior skogsrådgivare på WWF, på föreningens hemsida.

Men hittar du inte en ekologiskt odlad gran, så försök ändå hitta en närodlad gran.Och vill du hugga ditt julträd i skogen själv kom ihåg att undvika onödigt långa bilresor och be alltid markägaren om lov.

Allra sämst för miljön är plastgranen, även om man planerar att använda den i flera år. De tillverkas oftast i Asien och består av farlig PVC-plast. Plastgranar transporteras dessutom flera tusen mil till Sverige, vilket påverkar miljön väldigt negativt.

–Men har man redan köpt en plastgran är det förstås allra bäst för miljön att fortsätta använda den i stället för att hugga ner fler granar, avslutar Peter Roberntz.

Fakta:

Visste du att en julgran som vuxit i tio år har lagrat in cirka elva kilo koldioxid? När julen är slut återvinns de som energi i värmeverk. Plastgranar ger också energi när de eldas upp, men eftersom de är gjorda på råolja ökar de utsläppen av växthusgaser. En plastgran behöver användas i minst 15 år för att vara ett miljövänligt alternativ.

Få kunskapen, idéerna och de nya lösningarna för ett hållbart samhälle.