I Stock 1201613805 2

Bild: iStock

Skyhöga favoriter ser till att drömmarna når högre

Uteblivna arrangemang, tomma publikläktare och en pandemi som sätter omgivningen i gung. Då är det extra skönt att hålla i det vardagliga. Att oavsett motstånd få vara en del av laget, att ha en given plats i föreningen och att få drömma lika stort på lika villkor som alla andra.

Det gör ont att behöva säga nej till att låta barnen delta på cuper, inte kunna köpa utrustningen eller betala medlemsavgiften för att ekonomin inte klarar av det hur man än vrider och vänder på den. Skyhöga favoriters idrottsstöd stöttar där den behövs som mest, oavsett förening, kommun eller idrott.

Skyhöga favoriter kom till hemma vid köksbordet hos familjen Stonelöf i Västerås. Rikard Stonelöf var tränare i en förening och märkte av det som många ser men inte pratar om, att alla barn i laget inte mäktar med att köpa overall eller ha med sig lunchpengar vid behov. Eller ens kunna följa med på aktiviteterna på grund av en extra avgift. Han räknade på sin egen ekonomi och kom fram till att han privat kunde stötta ett visst antal ungdomar. Men långt från alla.

I samma veva fick Rikard en ny tjänst hos företaget Mälarlift. Där omvandlade han idéen till att företaget istället skulle arbeta mer med social hållbarhet genom att stötta idrottande ungdomar och visa vägen för andra företag att det går. Men inte genom vanlig sponsring som är knuten till en förening, utan verkligen arbeta för att ge idrottande ungdomar stöttningen.

– Utmaningen är att ingen har gjort någon liknande satsning så jag fick helt enkelt klura ut allt själv, många timmars tankeverksamhet har det blivit, säger Rikard.

Rikard S 4399

Genom idrotten får våra barn uppleva så många olika känslor - allt från lycka och passion till ilska och frustration. De får lära sig vad respekt och fair play handlar om - dels gentemot medspelare och motståndare, men även mot ledare, domare och publik, menar Rikard Stonelöf.

Bild: Lotta Görling

Nu är hela välgörenhetsinitiativet i hamn och idrottsstödet har sedan starten för drygt ett år sedan stöttat 300 ungdomar i åldern 7-15 år i hela Västmanland.

– Att 300 barn har fått ekonomiskt stöd är utan tvekan helt fantastiskt men samtidigt kan jag inte låta bli att tänka på hur många barn det skulle kunna bli om ännu fler företag sluter upp?

Idrottsstödet har använts till att betala medlems- eller deltagaravgifter, cupavgifter eller utrustning.

– Vi har bästa möjliga samarbetspartner i detta projekt, nämligen RF-SISU Västmanland. De har registrerat ett konto som alla pengar sätts in på som enbart de har access till. RF-SISU Västmanland har även avsatt personal som administrerar hela processen från mottagande av ansökning till utbetalning av idrottsstöd. Det är alltså RF-SISU Västmanland som fungerar som själva länken mellan förälder och förening.

För familjeföretaget Mälarlift, som till vardags arbetar med att hyra ut skyliftar, är välgörenhetsinitiativet ett sätt att bidra till ett hållbart samhälle.

– Vi vet att barn som idrottar och fortsätter att idrotta har bättre möjligheter i skolan och på fritiden, och för oss är det viktigt att vi som företag kan vara med och bidra. Vi bidrar med 135 000 kr om året vilket räcker till 180 idrottsstöd á 750 kr.

Nu finns det egentligen bara en önskan kvar från Rikard, och det är att fler ska vara med och stötta.

– Vi har krattat manegen och gjort det superenkelt. Via hemsidan kan alla som vill, både företag och privatpersoner på ett enkelt sätt vara med och bidra. Det är nämligen så enkelt och logiskt att ju fler bidrag som kommer in till Skyhöga favoriter, desto fler idrottsstöd delas ut, säger han.

Några rader från en tacksam förälder:

Hej!

Wow, jag är så oerhört glad! Ett stöd som betyder galet mycket. Svårt att sätta ord på om sanningen skall fram. Jag har två grabbar som idrottar. Och de lever och andas verkligen för sin sport. Jag är ensamstående och drar runt denna "sportcirkusen" på helt egen hand. Och jag älskar det. Men det finns många ggr då det känns övermäktigt både ekonomiskt och tidsmässigt. Jag arbetar heltid och har ett extrajobb där jag arbetar extra för att grabbarna ska ha möjlighet att utöva sin sport. Det finns oerhört många ggr som vi tackat nej till camper och där jag/vi fått välja bort att följa med på cuper för att jag helt enkelt inte haft råd. Och det är oerhört tungt att berätta för sina barn även om de förstår min situation och vet att jag gör allt i min makt för att få det att gå runt! Så verkligen från mitt hjärta, ett riktigt skitstort TACK!

Fakta om Skyhöga favoriter

Idrottsstödet på 750 kr kan sökas av föräldrar som har barn i åldern 7-15 år som är registrerade i en förening som är kopplade till Riksidrottsförbundet. Idrottsstödet betalas ut varje månad och går till att betala medlemsavgifter, utrustning eller till tävlingsavgifter.

Läs mer här: