CN 1

Förbundet Agenda 2030 möter Caroline Närhi

Nyfiken, social, idealist och noggrann. Möt Caroline Närhi som är ledamot i Förbundet Agenda 2030.

”Det är roligt att försöka väva in de globala målen i vår verksamhet, det ger en större bild av vad vi behöver göra tillsammans”

Caroline Närhi

Till vardags hittar man Caroline på Västerås Folkhögskola i Västerås. Hon arbetar som SFI lärare och träffar deltagare från hela världen som behöver lära sig svenska och om det svenska samhället. Just nu sker undervisningen digitalt.

– Då gäller det att vara påhittig och inte rädd för att använda teknik. Jag filmar, gör reportage och har tagit med eleverna digitalt på en rundvandring i mataffären. En dag fick de gå ut och fotografera vackra höstfärger i sin närhet, det blev en härlig färgsprakande kavalkad av bilder att diskutera om. Det är roligt att försöka väva in de globala målen i vår verksamhet, det ger en större bild av vad vi behöver göra tillsammans.

På Folkhögskolan finns utbildningar och kurser som vänder sig till personer som i vuxen ålder vill studera. Man kan till exempel göra klart sin grundskola eller gymnasieskola. Men även yrkesinriktade kurser där man studerar till lärar- och elevassistent, eller vård- och omsorg.

Hur kan Förbundet hjälpa er i er verksamhet? Vi har vår verksamhet på flera platser i länet, vi finns i Norberg, Köping, Bäckby i Västerås, Västerås city och även vi har också flera kurser på online det vill säga distans. Så vi vill gärna samverka med andra aktörer och hitta samarbetspartners som gynnar våra deltagares kontakt med närområdet och samhället omkring dem. Vi har också startat en distanskurs med hjälp av Förbundet Agenda 2030. Vi fick hjälp med input om innehåll och upplägg samt informationsspridning om kursen till förbundets medlemmar och i sociala medier.

Vilka styrkor har ni i ert Agenda 2030 arbeta som ni kan dela med er?Vi kan nå ut till många målgrupper som ofta är svåra att nå, unga vuxna och invandrare. Dels direkt med våra deltagare men också indirekt med deras egna kontaktnät. Vi är snabbfotade och flexibla och kan lätt starta nya verksamheter.

Vilka svagheter har ni? Vi behöver bli bättre på att få all personal att känna till och arbeta kontinuerligt med de globala hållbarhetsmålen både i sin undervisning och i organisationen.

Förslag på aktiviteter ni skulle vilja delta i? Jag skulle vilja att våra deltagare på Folkhögskolan får möjlighet att träffa till exempel gymnasieelever och högskolestudenter från Mdh för att utbyta kunskaper, idéer och engagemang kring Agenda 2030s hållbarhetsmål.

28052020 IMG 2554