Carin lidman 2020

Möt Carin Lidman, ny ordförande för Förbundet Agenda 2030

Att dra saker i långbänk och diskutera fram och tillbaka hur länge som helst är inget för Carin Lidman som är ny ordförande i FA 2030. Och i grönsakslandet fick kålplantorna flytta ut redan i mitten av april.

– Egentligen är det kanske lite tidigt, men jag är nog till viss del en otålig natur, som vill att saker ska hända.

Men snart 12 år som kommunalråd i Västerås stad har dock fått henne att träna på tålamod och förstå att ändra skeenden tar tid.

– Det kan jag dock tycka är ganska frustrerande. De 17 globala hållbarhetsmålen är jättebra och om jag själv fick bestämma så skulle alla beslut utgå från vad som är bäst för klimatet, den biologiska mångfalden och ett samhälle som håller ihop socialt. Men som politiker får man lära sig kompromissandets svåra konst.

Att få arbeta i en förening vars uppgift är att sprida kunskap och verka för att fler ska arbeta för att förverkliga de 17 globala målen ser hon därför fram emot.

– Det ska bli så kul att få jobba med likasinnade och som brinner för samma sak som jag, säger hon.

Carin fick 12 timmar på sig att fundera om hon ville tacka ja till nomineringen som ordförande för Agenda 2030.

– Egentligen var det ingen svår fråga, det är verkligen frågor jag tycker är de viktigaste och jag har sett hur förbundet har utvecklats under senare år. Det har varit en drivande styrelse med ett nytänk som behövdes.

Carin har tidigare suttit i FA2030s styrelse. Då var det en ständig diskussion om att hela förbundets ekonomi gick åt att bekosta papperstidningen Gröna Draken.

– Jag tyckte det var fel. Jag ville att förbundet skulle göra mer riktade insatser för de begränsade medel som fanns. Men vi kom ingenstans med de diskussionerna då. Det blev så mycket långbänk så jag tröttnade. Jag hade inte tid med det engagemang som krävdes för att driva igenom en förändring.

”Det ska bli så kul att få jobba med likasinnade och som brinner för samma sak som jag”

Carin Lidman

Carin har aviserat att hon tänker dra ner på de politiska uppdragen efter valet. Hon är också ordförande för Mälarenergi AB. Som också är medlem i FA2030.

– Ett jätteroligt uppdrag där vi verkligen arbetare med omställning i praktiken. Jag ser fram emot att få mer tid att ägna mig åt hållbarhetsfrågorna.

Carin bor i lägenhet på Viksäng i Västerås tillsammans med sambo, yngsta dottern som går ut gymnasiet i vår, samt katten Grötis.

– Våra odlingar har vi vid vårt torp i Bergslagen, utanför Grängesberg. Jag har precis utvidgat trädgårdslandet ytterligare som nu är upp i över 100 kvadrat… större än huset. Annars är jag en friluftsmänniska uppväxt i stan. Att vandra, paddla kajak, bada i skogssjöar på sommaren och åka längdskidor på vintern, det är mitt livselixir!