Säsongen 2011 gick till historien som en av klubbens sämsta och tränare Graham Potter var inte mycket värd enligt supportrarna. Men då kontaktade Karin Wahlén klubben, hon hade en idé om att en satsning på kultur skulle kunna lyfta laget. Efter ett möte med klubbens ordförande Daniel Kindberg som nappade på idén, gick startskottet för Karins arbete med klubben
”Det är otroligt modigt att lära sig något nytt och därefter ställa sig på en scen och framföra det”
– Med ett krav, det skulle gälla för alla som är verksamma i klubben, inte bara spelarna. 2012 lanserades Östersunds Fotbollsklubbs kulturakademi. Ett årligt projekt där alla spelare, kanslipersonal och tränare tillsammans ska genomföra ett kulturprojekt. Är man modig utanför planen, blir man modig på planen också, säger Karin.
För att det ska fungera krävs det att alla är med, vill man inte vara med så får man söka sig till en annan klubb. Klubben vill utveckla människor, inte bara fotbollsspelare.
– Jag kan inte sjunga, jag kan knappt prata, men jag gjorde det ändå. Det är enkelt att spela en fotbollsmatch inför 30 000 personer, men svårare att dansa som en blomma och göra piruetter i en kultur med hård machojargong. Det tar en stund innan du släpper loss, men när du väl gör det så släpper allt, säger Brwa Nouri, lagkapten i ÖFK i en intervju till tidningen KIT efter att ha dansat Svansjön.
Svansjön genomfördes 2015, samma år som laget tog steget upp i allsvenskan.
– På affischerna utanför Storsjöteatern stod att laget skulle dansa den 14 oktober. För en gångs skull fick lagledningen säga ifrån, en hård dansträning var inte den återhämtning spelarna behövde. Showen sköts upp en månad och när biljetterna släpptes så såldes det slut i ett nafs, säger Karin.
Dansen blev en succé och Östersunds FK är förmodligen den första fotbollsklubben som blivit recenserad på kultursidorna. Med ett mycket gott betyg.
Trots kulturarbete i kontraktet så är de fotbollsspelare först och främst och när transferperioden stängdes hade Karin tyvärr tappat sex av åtta solister till 2016 års projekt ”Galakväll för solidaritet" där sång och musik var temat.
– Men vi är ett lag och gör det tillsammans, så det klev helt enkelt fram några andra solister och tog plats och det blev en helt fantastisk galakväll. Jag var så euforisk att jag vid en intervju med lokala tv-bolaget efteråt pratade om en revolution. Idag är jag högst osäker på vad jag menade, skrattar Karin.
Idag är Östersunds FK certifierad HBTQ- elitklubb i fotboll.
–Tyvärr, måste jag säga är vi den enda elitklubben. Jag önskar att alla klubbar skulle vara certifierade. Nu finns det bara heterosexuella spelare i herrallsvenskan och det innebär att vi byggt en miljö där alla inte känner sig inkluderade eller att fotbollspelare inte kan var sig själv. Oavsett vilket så förlorar vi talang och det har vi inte råd med i ett så litet land som Sverige.
För spelarna handlar det återigen om vara modig, att bli öppnare och skapa ett tillåtande klimat där de hela tiden vågar utmana sig själva och fördomar. Förmågan att förstå nya saker och andra människor som kan användas på planen.
– Vi tror att vi vinner fler matcher genom att arbeta på det här sättet, säger Karin.
Årets projekt blir en musikal tillsammans med Glada Hudik teatern med premiärdatum 23 november. Nya modiga utmaningar för klubben med hjärtat på rätt ställe
Kommentarer