Vlm Blom 1592

Bild: Ernst Blom, Västmanlnds läns museum

Bor du på en gravplats? Var hittade man en guldskatt?

Det är svar som Kulturarvskartan kan ge dig.

Var man än befinner sig i Västmanland kan man hitta berättelser, bilder och material om kulturarvet. Kulturarv är de spår vi människor lämnar efter oss när vi lever och verkar. Med hjälp av Kulturarv Västmanlands kulturarvskarta i mobilen kan man lätt hitta till den plats man just befinner sig, eller kanske dit man vill åka.

I kartan finns bland annat möjlighet att läsa på om mängder av kulturhistoriskt intressanta byggnader och områden, men också berättelser om hur man har levt på olika platser i länet. Det är bara att zooma sig in i kartan och börja utforska!

Texter och bilder från bland annat byggnadsinventeringarna som gjorts av kommunen, länsstyrelsen och länsmuseet ger stadsvandringen helt nya perspektiv. Här kan man läsa både om specifika byggnaders historia, och om områden. Under sommaren fylls det på med än mer material, både på kartan och på hemsidan Kulturarv Västmanland, där man kan ta del också av film och längre berättelser.

Kanske vill man läsa om Västerås första tandläkare, som tog hand om värkande tänder i fyra decennier i staden? Eller om arkeologiska fynd på Vallby, som berättar om ett av de största kemisk-tekniska framstegen i mänsklighetens historia: kunskapen om metaller och metallegeringar. Där det nu finns lägenheter och villor levde en gång människor liv på andra villkor. Vad var viktigt för dem, vilka var de? Kulturarv Västmanland samlar berättelserna, och via länkar kan man sedan klicka sig vidare för att söka mer kunskap.

– Vi har just inlett ett samarbete med Svenska kyrkan och är jätteglada att vi kommer att kunna lyfta fram mycket spännande material om kyrkorna i Västerås, berättar projektledare Malin Anneteg. Domkyrkan i Västerås är ju en kyrka som både har rik historia, och som spelar en viktig roll för många människor idag. Om den finns mycket i Kulturarvskartan, men ni kommer man också kunna ta del av mycket mer information om både kyrkor och kyrkoruiner i vårt område. I augusti firar Västerås domkyrka 750 år sedan den återinvigdes 1271. I samband med det ordnar vi en Kulturarvsvandring med Kulturarvskartan.

Kulturarv Västmanland samlar länets kulturarv på en enda sida. Texter, bilder och filmer kommer från Länsmuseets egna arkiv och skrifter, från organisationer, och från privatpersoner. För den som är intresserad av att själv berätta går det bra att ta kontakt med Kulturarv Västmanland via sidan och få hjälp att göra sin historia tillgänglig.

– Det finns så mycket intressant att berätta och ju mer material vi får in till Kulturarv Västmanland, ju roligare blir det ju att använda både Kulturarvskartan och webbsidan Kulturarv Västmanland.

– Vi hoppas att få in berättelser från motorburen ungdom som nu är silverrävar, från idrottsföreningar som vill berätta om hur det var förr, från personer som har minnen från arbetsplatser

Vad får man bidra med för material? Malin Anneteg förklarar att det inte finns några riktlinjer för vad materialet ska handla om, men att man förstås inte får förtala någon, och att det finns andra riktlinjer, men det är bara att kontakta Kulturarv Västmanland, så hjälper de till.

KurlurarvsberättARna

Till hösten drar nästa steg av projektet i gång när Kulturarv Västmanland tillsammans med Kulturutveckling Region Västmanland startar projektet KulturarvsberättARna. Projektet har blivit beviljat anslag från Statens kulturråd för tre år. Pengarna kommer att möjliggöra ett samarbete med skolorna för att låta elever bidra i insamlandet av historia, och för att utforska kulturhistoria i sin närhet. Efter sommaren ska en pedagog anställas, som ska leda arbetet. Hur det kommer se ut och vart det leder är öppet än så länge. Säkert är dock att barnen kommer att kunna använda AR, augmented realiry, eller förstärkt verklighet. En teknik som gör att man kan låta vikingar kliva fram i sin karta på mobilen, när man befinner sig på Anundshög. Lite som Pokemon Go! KulturarvsberättARna kommer att vara ett projekt i hela länet och förhoppningsvis kommer alla att kunna ta del av vad barnen hittar på Kulturarv Västmanland och i Kulturarvskartan!

Du använda Kulturarv Västmanlands sida och karta för att gå på upptäcktsfärd i tid och rum. Helt gratis. När som helst. Och vem vet, kanske visar det sig faktiskt att just din speciella plats varit viktig för någon annan, för tusentals år sedan! Visst blir man nyfiken? Gå bara in på www.kulturarvvastmanland.se och klicka upp Kulturarvskartan, så är du redo att börja!

Vlm Blom 1435

Stora torget, Västerås

Bild: Ernst Blom, Västmanlands läns museum

Faktaruta:

Kulturarvskartan finns på Kulturarv Västmanland.

Kulturarv Västmanland drivs av Region Västmanland i samverkan med länets tio kommuner, Västmanlands länsmuseum och Västmanlands Hembygdsförbund och fornminnesförening

Vill du läsa mer? Anmäl dig till nyhetsbrevet