Amazonas2

Money talks – storfinanser vill påverka klimatet i Amazonas

“Världens lungor” - Amazonas - brann tidigare i år och världen kunde trots detta höra Brasiliens president Jair Bolsonaro försvara fortsatt avskogning. Då reagerade 200 investerings- och pensionbolag.

Med ett så kallat “Investor statement”, alltså investeringsbudskap värt 16 biljoner kronor riktade 230 investerings- och pensionsbolag krav på att den företag i den brasilianska jordbrukssektorn, som bland annat producerar palmolja, nötkött och soja, ska rapportera om sitt hållbarhetsarbete för att få ta del av investeringar. I en intervju med Sveriges radio P1:s “Klotet” berättar Matthew Smith från norska Storebrand (i Sverige SPP) att de hoppas att på så sätt kunna sätta press på den brasilianska regeringen.

-Och vi har fått höra att företagen är mycket bekymrade. Vi förväntar oss större insatser och att företagen jobbar mer aktivt med hållbara lösningar, säger Smith.

Money talks - vad kan jag göra då?

En relativt ny sajt som heter “GoClimateNeutral” arbetar med att stötta FN-certifierade klimatprojekt, som bland annat arbetar med tropiska skogar, förnybar energi, solenergi och vindkraft. När man köper en andel hos GoClimateNeutral bidrar man alltså till FN:s klimatarbete.

Amazonas