Säkerställa hållbara konsumtions- och produktionsmönster

Globala mål / Hållbar konsumtion och produktion

Krönika — 1 december, 2019

Unik drake blir digital

25 år har gått sedan första numret av Gröna Draken kom ut. Men nu när en grön tidningsdrake behövs mer än någonsin ska den läggas ner.

Kjell o Marita8
IMG 0101

Hon lever som hon lär

Vivi Båvner bor i ett stort gult hus mittemot Karbenning station. På tomten, där baksidan angränsar till skogen och allmänning, finns växthus, planteringar, kaningård och hönshus. I gästhuset har precis volontärerna från Spanien gett sig av.

I Stock 1137748789

Inte lätt att vattna rätt

Förra årets torka gav rekordlåga skördar av bland annat spannmål och potatis. Forskningen visar att mängden grödor inom jordbruket kan minska med upp till 50 procent under ett torrt år, vilket får stora konsekvenser för livsmedelsproduktionen i Sverige.

Foto Jessica Andersson

Med kroppen som transportmedel – Malin har hittat sin hållbara hälsa

Malin Lundskog från Göteborg var både utmattad och deprimerad men lyckades vända skutan. Nu har hon funnit balansen och kallar sin hälsofilosofi för hållbar – bra grejer för både kropp och klimat.

4 M2 A5191

DEL TRE: Zero Waste, något ligger och stinker i badrummet

I en Zero Waste-omställning gör kvinnors anpassning till mannens vilja sig väldigt påmint. Patriarkatet ligger och stinker i avloppen. Under de senaste månadernas avfallsbantning av badrummet har jag förvandlats till... en man.

IMG 4088

Food Tech- framtidens mat

Underjordisk odling, teknik mot matsvinn, öppna data och sensorer som mäter näringstäthet är vägen till en hållbar matindustri. Det hävdar entreprenörerna i den prunkande food tech-världen, som inte skräder orden om det nuvarande systemets brister.

I Stock 936584748

DEL ETT: Zero Waste

Jag ska sluta sopsortera – för miljöns skull! Tanken slog mig när jag för hundrade gången i ordningen svor i köket över att återvinningskärlen tar upp yta som jag vill ha till annat.