GD46

Bild: Peter Kruger

Engagemanget imponerade på Gröna Draken-dagen

Framtidshopp, hållbarhet, urbanisering, globalisering och praktiska tips.

Det var ämnen som gymnasietvåor manglade genom interaktiva frågestunder och föreläsningar den 12 oktober på Mälardalens högskola.

– Jag tar med mig det stora engagemanget.

Det sade Västerås stads Anna Sjödin i slutet av förmiddagen som leddes av Dona Hariri från organisationen Fryshusets we_change, Sveriges största hållbarhetssatsning för unga. Dona Hariri talade inspirerande till de 250 gymnasieungdomar från Västerås, Fagersta och Arboga och serverade fakta om de fyra megatrenderna i världen; urbanisering, globalisering, individualisering och teknisk utveckling. För att kunna bygga hållbara samhällen och uppnå FN:s 17 hållbarhetsmål behöver dessa trender finnas med i beräkningen.

Studenterna uppmanades att svara på frågor via en app. Bland annat visade studenterna en viss uppgivenhet inför om människor ska kunna vända trender och lösa klimatkrisen. Dona Hariri ville dock ingjuta hopp med att människor faktiskt vänt trender förr, genom att gå samman och skapa lokala initiativ. Hon tog FN:s milleniemål som exempel. På bara dryga 15 år lyckades världen halvera fattigdomen. Det finns fler icke-fossila energikällor, innovationer inom vattenfiltrering och framställning av regn. Storstäder som London storsatsar på att bli koldioxidneutrala. Människor visar via exempelvis #metoo att det går att skapa folkrörelser och påverka både politiker och lagstiftning.

-Det går att förändra! Det finns problem men det finns också lösningar, menade Dona Hariri.

1 dona hariri

Dona Hariri från we_change utgick från FN:s 17 hållbarhetsmål under förmiddagens inspirerande föreläsning och debatt.

Bild: Jessica Andersson

2 alva nystrom

Alva Nyström som går på Widénska i Västerås passade på att pressa makthavarna om bättre kollektivtrafik vid hennes skola. ”Bussarna är ofta överfulla” sade hon.

Bild: Jessica Andersson

Efter att ha fått kunskap och inspiration om hållbarhetsmålen fick studenterna ordet och chansen att ställa frågor till ABB, Mälarenergi, Västerås stad och Mimer om det som låg dem nära. Det regnade frågor om bostäder, psykisk ohälsa, vegetarisk kost, invandring, klimatavtryck, kollektivtrafik och jämställdhet.

Studenten Alva Nyström var en av de som tog till orda. Hon påpekade bland annat en brist i kollektivtrafiken vid gymnasieskolorna Carlforsska och nybyggda Widénska, i Västerås. Eleverna från de två skolorna får inte plats på de överfulla bussarna. Alva fick svar av Anna Sjödin – som meddelade att hon direkt skulle ta upp frågan med ansvariga i kommunen.

Förutom paneldebatten fick studenterna under Gröna Draken-dagen lyssna till föreläsningar av forskarna Konstatinos Kyprianidis och Monika Odlare från MdH och Fredrik Hedström från företaget Rebox, som passade på att inspirera till entreprenörskap inom den cirkulära ekonomin

5 arbogatjejer

Clara Åkerblom och Tillie Peimer från Vasagymnasiet i Arboga tyckte att Gröna Draken-dagen var bra, framför allt för att de fått många praktiska tips. De skulle nu åka hem och försöka tänka mer hållbart i vardagen och påverka sina familjer att ta cykel istället för bil exempelvis.

Bild: Jessica Andersson

””Och att äta mindre kött. Man behöver ju inte bli vegetarian eller vegan för att man drar ned på köttkonsumtionen.””

Clara Åkerblom och Tillie Peimer

Kommentarer