Adobe Stock 441715536

Bild: Adobe Stock

Prisuppgång på sill och gräddfil sticker ut bland midsommarmaten

Sill, saft och gräddfil har ökat mest i pris på midsommarbordet sedan i fjol, visar ny statistik från SCB. Potatispriserna är nästan oförändrade.

I april sjönk priserna på livsmedel och alkoholfria drycker för första gången sedan hösten 2021. Nu sjunker de för andra månaden i följd, visar SCB:s Konsumentprisindex (KPI).

– I maj var priserna på livsmedel och alkoholfria drycker 0,4 procent lägre än i april. Jämfört med maj förra året har de gått upp med drygt 14 procent, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

Innan det vände nedåt i april steg priserna på livsmedel och alkoholfria drycker under 16 raka månader i Sverige (december 2021–mars 2023).

– Om vi jämför med november 2021 var priserna på livsmedel och alkoholfria drycker drygt 24 procent högre i maj i år.

Artikeldiagram prisutveckling nov21 maj23

Prisutveckling november 2021–maj 2023

Priserna på klassiska midsommarvaror som sill och gräddfil/crème fraiche har ökat mer än de genomsnittliga livsmedelspriserna sedan maj förra året.

– Priserna på gräddfil och crème fraiche har stigit med 27 procent det senaste året och sillen har blivit 21 procent dyrare, säger Carl Mårtensson.

Potatis kostar däremot nästan samma som vid motsvarande tidpunkt förra året.

– Potatispriserna gick ned med knappt 1,9 procent i maj jämfört med april och ligger nu på samma nivå som i maj förra året, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.

Vanligt med prissänkning på sill

Sillpriserna gick upp med drygt 17 procent i maj jämfört med april i år. Men sillen brukar bli billigare i juni.

– Vid jul, påsk och midsommar gör livsmedelsbutikerna ofta rejäla prissänkningar på sill. De senaste tio åren har sillpriserna gått ner i juni jämfört med maj. I genomsnitt rör det sig om sänkningar på 13,7 procent, säger Caroline Neander.