28052020 IMG 2543

Förbundet Agenda 2030 möter Liviu Voinea

En mångsidig entreprenör med stor nyfikenhet och stort intresse för teknik. Möt Liviu Voinea, som sitter i Förbundet Agenda 2030,s styrelse.

28052020 IMG 2543

Att tala om solresor i dag kan lätt bli en het diskussion med flygskam som påföljd. Men solresan som Liviu Voinea pratar om är inte en resa som orsakar koldioxidutsläpp, utan tvärtom.

– Solenergi är en av de bästa energikällorna på vår jord. Du gör en insats för både miljön och plånboken.

Som den sanne finansman han är så börjar han med visa sina fakturor från elbolaget. Det är minus på summan att betala.

– Jag har installerat solpaneler på mitt hus, och säljer den ström jag inte förbrukar själv och köper sedan tillbaka den när jag behöver den. Och får mer betalt för strömmen jag säljer än vad jag betalar för att köpa tillbaka den. Eftersom det kan vara svårt att tro på så har jag mina fakturor med mig för att visa att det stämmer, berättar Liviu.

Nu reser han och hans team runt i Sverige och installerar solkraftsanläggningar, föreläser om solkraft och arrangerar Solsafari.

– Under en Solsafari besöker vi olika solcellsanläggningar och visar utbudet av olika typer av solpaneler.

Liviu tycker att en semester med en solcellsdriven husbil är det bästa med sommaren och har en tilltro till att ny teknik kommer att rädda planeten. Men även samverkan och samarbeten över gränser.

Hur kan Förbundet hjälpa er i er verksamhet? Att ge oss som mindre företagare utbildning, nätverk och kunskap om hållbart företagande

Vilka styrkor har ni i ert Agenda 2030 arbete som ni kan dela med er? Vi jobbar med mål 5- jämställdhet, mål 6-rent vatten och sanitet för alla och mål nummer sju- hållbar energi för alla. Vi delar gärna med oss av kunskap och utmaningar, och berättar gärna om vart ideella insatser när vi borrar vattenbrunnar till familjer som behöver det bäst. 100 brunnar ska vi borra till år 2030. Med vatten i närheten ser vi till att barnen, och speciellt flickor för gå i skolan istället för att hämta vatten-

Vilka svagheter har ni? Resterande 13 ålen jobbar vi inte med aktivt ännu.

Förslag på aktiviter ni skulle vilja delta i? Allt med förnybar energi. Workshops, seminarier, nätverk. Och kom ihåg, solkraft är en investering för dig nu, och för framtiden.