Framefotboll 1

Här får alla chansen utifrån sina förutsättningar

Alla måste få chansen utifrån sina förutsättningar. Det var drivkraften och målet när IFK Västerås beslutade att göra en unik satsning för att erbjuda nya grupper möjligheten att vara med och spela fotboll.

Med visionen att så många som möjligt ska ha kul med fotboll så länge som möjligt, vill föreningen nu se sin nya satsning som en naturlig och självklar del av verksamheten.

- Vi som förening vill leva vår vision, men framför allt är det nyttigt och värdefullt för alla att röra på sig. Det är viktigt att de här grupperna ges möjlighet till idrott utifrån sina förutsättningar, konstaterar Magnus Kindbom som är ordförande i IFK Västerås FK och en av initiativtagarna.

Magnus kindbom

Magnus Kindbom är ordförande i IFK Västerås.

Unga med funktionsnedsättning rör sig mindre

Statistik från SCB visar att unga med funktionsnedsättning idrottar och motionerar betydligt mindre än andra i samma ålder. Anledningarna kan vara många. Trösklarna in i föreningslivet kan vara höga och utbudet av aktiviteter begränsat. Fotbollsföreningen IFK Västerås gör sitt för att vara en del av lösningen.

– Vi har funderat ett tag och konstaterade att det finns många i samhället som inte får chansen att spela fotboll eftersom de inte ges rätt förutsättningar. Därför beslutade vi oss för att bredda vår verksamhet. Vi kontaktade parasportförbundet och andra organisationer för att hitta möjligheter att faktiskt skapa just de förutsättningar som saknades, berättar Magnus.

I slutet av sommaren bjöd föreningen in till en prova på-dag för framefotboll och five-a-side. Framefotboll vänder sig till personer som använder en gåstol eller bakåtvänd rullator som hjälpmedel. Många som söker sig till framefotboll har en CP-skada, en sällsynt diagnos, kortväxthet eller progressiv sjukdom.

Nya former av fotboll

Five-a-side. riktar sig till människor med synnedsättning. I tävlingssammanhang har deltagarna bindel för ögonen men det är inget krav på föreningens träningar. Båda formerna av fotboll är nya i Västmanland och deltagarantalet på de första träningarna blev över förväntan.

– Vi blev positivt överraskade. Erfarenheter från liknande verksamhet säger att det tar tid att nå ut till målgruppen och få i gång verksamheten, men det var många som kom redan på första tillfället och vi fick direkt frågor om när nästa träning skulle vara. Utifrån det känner vi att det redan finns tillräckligt stort intresse för att driva både framefotboll och five-a-side vidare, berättar Magnus.

Framefotball 3

Arvid Lövgren ( i blå tröja) provar framefotboll i Västerås.

”Jag visste inte att jag var så här bra!”

Arvid Lövgren

En av deltagarna på plats för att prova framefotboll var åttaårige Arvid Lövgren.

– Det var kul. Det roligaste var att spela match och att dribbla, konstaterar han.

Vad är det bästa med att röra på sig?

Att bli svettig och få dribbla med bollen.

Arvids mamma, Sandra Lövgren, gillar initiativet från IFK Västerås och vill att fler ska ta efter.

– Ett drömscenario för mig skulle vara att alla föreningar ser det som helt naturligt att erbjuda barn och unga med funktionsnedsättning möjlighet att delta i deras idrott, säger hon.

– Den här målgruppen behöver hitta sin rörelseglädje och idrotten måste ha tålamod och förståelse för att en person med funktionsnedsättning har många utmaningar, det är både sjukhusbesök och annat som påverkar deras mående.

Vad betyder det att Arvid får möjligheten att prova en ny idrott?

– Att han får utmana sig själv, vara en del av ett lag, springa sig alldeles svettig, utan ens märka att det är jobbigt.

– När jag ser lyckan i hans ögon att ha en boll framför fötterna som han kan spela med helt själv och slutligen det högröda ansiktet som ler brett, det är det bästa!

I slutet av september är det dags för nästa träningstillfälle. Magnus berättar att det är något han redan ser fram emot.

– Det ger så mycket och jag har burit med mig alla leendena från våra första träningar. Det var häftigt att se dem som fick chansen att spela fotboll för första gången. En deltagare utbrast i slutet efter att ha gjort mål ”Jag visste inte att jag var så här bra!”, avslutar han med ett leende.

Missa inga nyheter, anmäl dig till nyhetsbrevet

AF

Anette Fransson

RF-SISU Västmanland