I Stock 96666911

Hitachi Energy, ett företag med framtidens lösningar redan i dag

Elektrifiering, transportsektor och industri. Tre stadiga ben att luta sig mot, när världen mellan varven lutar.

– Vi jobbar i framtidens företag. Våra lösningar bidrar till en hållbar omställning, och tekniken har funnits med oss länge, säger Jenny Lundberg, HR-chef för Hitachi Energy.

Det kan tyckas låta både stort och klyschigt, men målsättningen är glasklar. De svenska klimatmålen, att Sverige ska vara det första fossilfria välfärdslandet, ser Hitachi Energy att Sverige ska klara av;

– Tillsammans med våra kunder och partner skapar vi en hållbar energiframtid. Vi hjälper kunder inom energi, industri och infrastruktur genom hela värdekedjan och inom tillväxtområden som hållbar mobilitet, smarta städer och energilagring.

Hitachi Energy skapar till exempel infrastrukturen för laddning av elbussarna som blir verklighet i Västerås under 2022. Att använda elbussar skapar nya möjligheter för en bättre innerstadsmiljö och flexibel linjesträckning.

– Bland annat kan hållplatser placeras där det tidigare inte varit möjligt på grund av avgaser och buller, exempelvis inomhus, vid sjukhus och vid köpcentrum, säger Jenny Lundberg.

Hitachi Energy har nyligen tagit bort delarna ABB och Power Grids i namnet, och i Ludvika börjar spåren av de röda bokstäverna suddas ut på byggnaderna. På kontoret i centrala Västerås syns det fortfarande på sina ställen, men börjar även där fasas ut.

– Arvet från industrieran med 250 år släpper vi inte, trots omstuvning av namnet. Det var 2019 som ABB Power Grids blev Hitachi ABB Power Grids, och från och med november heter vi Hitachi Energy, säger Jenny Lundberg.

Hitachi Energy är en joint venture mellan två industrijättar som båda varit verksamma i över 100 år. Hitachi äger 80,1 procent medan ABB fortfarande äger 19,9 procent av verksamheten som nu lägger all sin kraft och expertis för att bidra till en hållbar energiomställning.

– Nu har vi en egen planhalva att spela på. Vi är 38 000 medarbetare globalt i 95 länder, varav 4 000 av dem finns här i Sverige, och med HR, inköp, produktion, forskning och utveckling har vi en stark uppställning i Västerås och Ludvika, säger Jenny Lundberg.

Hitachi Energys produkter och lösningar är efterfrågade och ligger helt rätt i tiden. Ett spännande projekt är Dogger Bank utanför Storbritannien där världens största havsbaserade vindkraftpark ligger.

– Med hjälp av HVDC-teknologi kommer Hitachi Energy att ansluta de tre transmissionslänkarna från den havsbaserade vindkraftsparken Dogger Bank med Storbritanniens fastland, en sträcka på drygt 130 km. Den havsbaserade vindkraftparken kommer att tillgodose fem procent av Storbritanniens elbehov och förse sex miljoner hem med el, berättar Jenny Lundberg.

Inom några år behöver Hitachi Energy anställa 500 personer, i tuff konkurrensen med många andra energi- och teknikbolag.

– Vi ser att den största utmaningen är att attrahera nya medarbetare, dels för att säkerställa att vi kan tillgodogöra oss nya kunskaper, dels för att förena kunskapen från de nya med våra erfarna medarbetare, säger Jenny Lundberg.

Med täta samarbeten mellan Mälardalens högskola, ABB Industrigymnasiet i Västerås och Hitachigymnasiet i Ludvika hoppas Jenny Lundberg att de ska locka fler unga att söka sig till teknikområdet.

– När Mälardalens högskola blir universitet hoppas jag att fler får upp ögonen för teknikområdet. Vi har en viktig roll i samhället för att inspirera och motivera ungdomar till en karriär inom teknikbranschen. Vem vill inte vara med och skapa förändringar som gör det möjligt att ställa om till ett hållbart samhälle?

Det pratas om att teknikstaden Västerås kan bli Norra Europas Silicon Valley. Är det något ni hoppas på?

– Ja, och vi vet att det finns enorma möjligheter för att lyckas med att positionera oss som energistaden nummer ett. Finnslätten är i en spännande utvecklingsfas med nya etableringar och utbyggnad av tågstopp. En bra knutpunkt, och lätt att pendla till om man inte vill bosätta sig i Västerås. Det kommer att attrahera nya medarbetare och skapa ett ökat intresse, säger Jenny Lundberg.

Med passion, äkthet, kultur och mångfald och inkludering, fortsätter Hitachi Energy sin utstakade resa – för en hållbar energiframtid med ett starkare, smartare och grönare energisystem.

”Vi ser att den största utmaningen är att attrahera nya medarbetare”

Jenny Lundberg, HR-chef

Att möjliggöra energiomställningen med HVDC teknologi

Hitachi Energy lanserade kommersiell HVDC teknik för mer än 65 år sedan. HVDC Light®, baserad på spänningsstyv omriktarteknik (VSC), är ett mycket dynamiskt och effektivt alternativ till växelström (AC) för att förflytta stora mängder av elektricitet med högre effektivitet, längre sträckor, och med lägre förluster.

HVDC Light® bidrar till säker och stabil kraftöverföring mellan elnät med olika spänning eller frekvens. Det gör att tekniken passar för integrering av förnyelsebar energi, som exempelvis havsbaserad vindkraft och för att sammankoppla och stärka AC-nätverk. Den avancerade tekniken har också black-startfunktionalitet, vilket möjliggör snabb återställning vid eventuella strömavbrott. Hitachi Energy har levererat mer än hälften av världens alla HVDC-projekt. Det inkluderar havsbaserade vindkraftsprojekt som DolWin 1 och 2 i Nordsjön samt världens första havsbaserade vindkraftspark med HVDC, BorWin1. Hitachi Energy spelar också en central roll i att ansluta Shetlandslänken, ägd av SSEN Transmission, till deras Caithness-Moray HVDC system för integrering med Storbritanniens elnät på fastlandet.

Källa: Hitachi Energy

Missa inga nyheter, anmäl dig till nyhetsbrevet